28 Юли, 2019 07:30 3 644 12

28 юли 1794 г. Екзекутират Робеспиер

  • робеспиер-
  • франция-
  • революция

Две години след началото на революцията Робеспиер е вече всепризнат лидер на революционно-демократично крило на буржоазията

28 юли 1794 г. Екзекутират Робеспиер - 1

На 28 юли 1794 г. на Площада на Революцията в Париж е гилотиниран Максимилиан Робеспиер.

Само ден по-рано той е арестуван заради призивите му да бъдат екзекутирани 17 000 „врагове на Революцията”.

През 1789 г. Робеспиер започва политическа борба във връзка с изборите за Генералните щати. Вотът е свикан от краля в опит да се намери изход от банкрута.

Робеспиер обнародва две брошури, в които доказва неправомерността на абсолютната монархия като форма на управление и отхвърля цялата система на стария режим. Третото съсловие в Арас го избира за депутат на Генералните щати, с дълбокото убеждение, че той ще отстоява последователно неговите интереси. Действително той често взима думата за най-важните политически въпроси - за характера на властта, за дворянските привилегии, за народните права. Появата му на трибуната винаги се предшества от грижлива подготовка: както неговата външност, така и словото му са безупречни.

Заедно с неколцина депутати като Сен Жюст, Кутон, Льо Ба той образува крайната левица на Събранието. Благодарение на постоянството и последователността си се налага като водач на тази малка групичка. Араският юрист има ясна безкомпромисна позиция по големия въпрос за прерогативите на кралската власт, което се обсъжда дълго в Събранието във връзка с подготовката на Конституцията. За него суверенитетът на нацията е суверенитет на народа.

Робеспиер е между депутатите, които отказват да признаят правото на краля на вето. При разглеждане на „Декларацията за права на човека и гражданина” той отстоява принципите на буржоазната демокрация, противопоставя се на делението на гражданите на „активни” и „пасивни” според имотното състояние, застъпва се за всемирното разширяване на политическите свободи за въвеждане на всеобщо избирателно право.

Две години след началото на революцията Робеспиер е вече всепризнат лидер на революционно-демократично крило на буржоазията.

През 1792 г. след събарянето на монархията, в центъра на вниманието на Робеспиер застава опасната за бъдещето на революцията съглашателска политика на жирондистите, които се стремят да разгромят левите сили. Непримиримият революционер разобличава намерението им чрез разпалването на революционна война против европейските феодално-монархически държави. Той предупреждава, че ще бъде предателство, ако се тръгне по пътя на военна колизия с другите държави, преди да се укрепи революцията. Заедно с Марат и други революционери от „Планината”.

Робеспиер води борба срещу жирондинците по въпроса за съдбата на краля и макар да се отнася отрицателно към социалните идеи на „бесните” през 1793 г. той се сближава с тях в името на разгрома на вътрешната контрареволюция.

След народните въстания от 31 май и 2 юни 1793 г., които слагат край на властта на жиродинската буржоазия, във Франция се установява якобинската диктатура с това настъпва и часът на Максимилиян Робеспиер за осъществяване на неговите политически и социални идеали. Заставайки начело на Комитета за обществено спасение и приемайки ръководството на страната той блясва като теоретик, но и като безспорен вожд на революцията.

Дребнобуржоазната идеология на Робеспиер обаче е причина той да се лиши от подкрепата на народните маси, а това се оказва фатално за якобинците и техният водач. Той се оказва неспособен да разбере, че като премахне “бесните” се лишава от най-масовата опора на якобинската власт. В тази обстановка става заговор на реакционната десница и на крайната левица в Конвента против Робеспиер и неговите привърженици, който завършва с арестуването му на 27 юни 1794 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тито

    24 2 Отговор
    Всички революции са по една логика-много насилие и крьв.И няма значение благородник ли си или обикновен селянин-революцията минава като валяк.Между другото Френската Революция е унищожила една голяма част от френската боржуазия и учените заедно с тях.Така нареченият цвят на нацията-( макар това да е спорно) почти е бил унищожен. И е най-учудващо,че днешна Франция се гордее с това....
  • 2 хроно граф

    22 1 Отговор
    Първата цветна революция.
    Финансирана и организирана пак от Ротшилд.
    Който е запознат със случая, де.
    А, за дебилите басните от учебниците. По "история".

    Коментиран от #5

  • 3 deadman1488

    12 5 Отговор
    то добрите хора ги убиват винаги-пречкат се на идеологията на евреите..
  • 4 movieman777

    8 2 Отговор
    и линкълн също го убиват заради добрите му дела.
  • 5 среднощен

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "хроно граф":

    Революциите са "краткия път" към властта за световния елит... До революционна ситуация, обаче, не се достига за "два дни"... Достига се след неразумно минаване по "дългия път" от законната власт в една държава... В основата на всяка революция е и манипулацията на народа - чрез гладуването, най-вече..!!
  • 6 А боко първи кога

    4 0 Отговор
    Ше има клъц клъц
  • 7 От Пирдоп

    11 0 Отговор
    ,,Революциите" изяждат децата си.
  • 8 Гост

    6 1 Отговор
    Ало, Венци! Последно, юли или юли бе приятел?! Започваш разказа с юли и завършваш с юни. Айде уточни се кога е било.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Историк

    5 1 Отговор
    Конвента по онова време е съчетал в себе си законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Същото това, което дава толкова влияние и власт на робеспиер, в един момент се обръща срещу него. А иначе в основата на заговора подготвил свалянето и гласуването на смъртната присъда в конвента, стои жозеф фуше, същия за когото наполеон по-късно ще каже: сблъсквал съм се с много предателства в живота си, но ако трябва да посоча съвършения предател, неизмено бих посочил фуше...
  • 11 Турчина

    6 0 Отговор
    Максимилиан Франсоа Мари Изидор дьо Робеспиер е гилотиниран заедно с друг не по-малко известен революционер-Луи Антоан дьо Сен-Жюст.Способен ли е нашият свят на личности като Робеспиер и Сен-Жюст?Живеем в една от най-важните епохи в историята на човечеството-тя започна след 1989г.Все още има хора,които въздишат по стария ред и определят Френската революция,като "безплодна кървава баня",въпреки че е възвестила падането на монархиите из цяла Европа.Там някъде отвъд нищото има океан от величие,което не можем да подминем." Свобода!Равенство!Братство!"

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Турчина":

    1789
Новини по държави: