Отидете към основна версия

7 384 221

НАТО може да се изкуши да унищожи Русия след смъртта на Путин

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • путин-
  • владимир путин-
  • сащ

Никой не е направил повече, за да подкопае териториалната цялост на Русия, от Путин, който явно възнамерява да я управлява до края на дните си

Снимка: БГНЕС/ EPA

Западът ще е изправен пред дилема след смъртта на Владимир Путин – дали да се намеси в Русия или не. САЩ и нейните съюзници обаче трябва да устоят на това изкушение поне по три причини. Това пише Сам Грийн за Центъра за анализ на европейските политики (CEPA).

Путин превърна войната в Украйна в крайъгълен камък на своята политическа легитимност. В това, уви, той не се различава от безбройните деспоти и войнолюбци по света. По-голямото престъпление на Путин срещу страната, на която претендира да служи, се крие в опита му да превърне завоеванието в мисия на самата руска държава.

Никой не е направил повече, за да подкопае териториалната цялост на Русия, от човека, който явно възнамерява да я управлява до края на дните си.

През 2014 г. Русия анексира Крим, а след пълномащабната инвазия окупира още украински територии. Путин обвърза самата основа на руската държава с една лъжа и дори я записа в конституцията.

Путин знае, че всеки, който го наследи, ще бъде изправен пред тежък избор: или да приеме лъжата, а с нея и неизбежността на автокрацията и войната, или да я разруши – а с нея и руската конституция и вероятно самата Русия. И всичко това повдига въпроса – какво ще се случи с Русия след смъртта на Путин?

Във федерацията има много етноси, но разпадането на страната по етнически признак не е толкова просто. Западните правителства може да се изкушат и със сигурност ще бъдат подтикнати да вземат страна. Вашингтон и неговите съюзници трябва да устоят на това изкушение поне по три причини.

Първо, при отсъствие на пряко военно участие, способността на Запада да повлияе на изхода от толкова голям и сложен политически процес ще бъде минимална, докато потенциалът да задълбочи враждебността и да се лиши от лостове за влияние ще бъде огромен.

Второ, самият Запад вероятно ще бъде разделен относно това как и дали да се намеси, точно във време, когато запазването на трансатлантическата солидарност в лицето на несигурността ще бъде от първостепенно значение.

И трето, опитът да се оформи бъдещето на Русия – вероятно напразно и вероятно на висока цена – само ще отвлече вниманието на Запада от фокусирането върху критичните въпроси, върху които той има истински лост, като например осигуряване на сигурност за Украйна и разширяване на Европейския съюз.

Едните се страхуват от разпадането на Русия (и несигурността около това в чии ръце ще попаднат руските ядрени оръжия), докато други биха приветствали на драго сърце смъртта на Русия. Сякаш войната може да бъде спечелена по-лесно в Русия, отколкото в Украйна. И двата подхода ще струват много човешки животи.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 88 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания