Отидете към основна версия

916 11

151 демонстранти, протестиращи срещу прехвърлянето на територии на Азербайджан, са арестувани

  • армения-
  • азербайджан-
  • прехвърляне-
  • територии-
  • арестувани-
  • демонстранти

Въпреки арестите улиците на Ереван са освободени от блокади

Снимка: БГНЕС

Арменската полиция задържа 151 протестиращи в арменската столицата Ереван. Тези лица бяха част от по-голяма група, изразяваща недоволството си от решението на правителството да предаде определени територии на Азербайджан.

Този ход е част от текущите дискусии по мирния договор, насочени към разрешаване на дългогодишни териториални спорове. Въпреки арестите улиците на Ереван са освободени от блокади.

Сърцевината на спора е в съгласието на арменското правителство да върне граничните села, превзети през 90-те години. Това решение не се хареса на част от населението и предизвика широкомащабно шествие от района на Тавушка. Шествието прерасна в масова демонстрация на 9 май, привличаща десетки хиляди участници. Допълнителни протести се проведоха в Ереван през целия уикенд.

Протестите са подхранвани от движението "Тавуш в името на родината", ръководено от архиепископ Баграт Галстанян. Архиепископът, заедно с много демонстранти, настояват за оставката на премиера Никол Пашинян. Тази вълна от демонстрации не е нова; арменското правителство преди това се сблъска с протести, които прекъснаха основния транспортен маршрут на страната към Грузия.

Армения и Азербайджан имат бурна история, участвали са в две войни за района на Нагорни Карабах. Армения излезе победител в конфликта през 90-те години, но Азербайджан си върна надмощието в конфликт от 2020 г. Ситуацията ескалира през септември 2023 г., когато Азербайджан предприе бърза офанзива, което доведе до капитулацията на арменските сепаратисти в Нагорни Карабах и Азербайджан, който пое пълен контрол над анклава.

Тази поредица от събития подчертава дълбоко вкоренените напрежения и сложната геополитическа динамика в региона, докато и двете нации вървят по предизвикателния път към мира.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини