Отидете към основна версия

3 066 58

Володимир Зеленски: Москва се прицели в газовата инфраструктура в Западна Украйна

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • газ-
  • ракети

Успехът на Русия там може да постави под заплаха цялата енергийна сигурност на Европа, заяви силният човек в Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Една от целите на Русия сега е газовата инфраструктура в Западна Украйна. Успехът на Русия там може да постави под заплаха цялата енергийна сигурност на Европа.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски каза това в телефонен разговор с полския премиер Доналд Туск.

"Една от целите на Русия в момента е нашата газова инфраструктура в западната част на Украйна. Успехът на Русия може да постави под заплаха цялата енергийна сигурност на Европа. Трябва да намерим начин да се противопоставим на това предизвикателство заедно", написа Зеленски в X, цитиран от "Укринформ".

По време на телефонния разговор украинският президент информира Туск и за пътуването си до Харков и ситуацията там. По-специално за спешната нужда на Украйна от противовъздушна отбрана за защита на Харков и други региони.

"Също така наредихме на нашите екипи да започнат работа по текста на двустранното споразумение за сигурност веднага. Подобно споразумение между историческите партньори трябва да бъде възможно най-амбициозно", каза Зеленски.

От началото на войната в Украйна Полша е предоставила на Украйна военна помощ на стойност почти 4 милиарда долара.

Припомняме, че Зеленски посети град Харков в североизточната част на страната.

Той определи ситуацията на бойното поле в региона като "изключително трудна", но под контрол. На този фон Русия се опитва да продължи новата си офанзива отвъд граничните райони.

Украинската армия докладва, че нейните сили се сражават с руските войски в северните райони на град Волчанск, но нашествениците не са успели да проникнат по-дълбоко в граничния град на около 45 км североизточно от Харков.

Руският натиск в северната част на областта от петък насам принуди оределите украински редици да се опитат да удържат линията на нов фронт.

Министерството на отбраната на Русия съобщи на редовния си брифинг, че части от група войски "Север" са настъпили в дълбините на отбраната на Украйна в Харковска област. Съобщава се и за превземането на селищата Глубокое и Лукянци.

Украинският проект Deep State съобщава, че руските войски са напреднали в посока Харков северно от Волчанск.

"Врагът имаше частичен успех при Кисловка, Берестовой...", съобщава Deep State в "Телеграм".

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: