Отидете към основна версия

14 212 71

Великобритания налага санкции заради търговията с оръжие срещу петрол между Русия и Северна Корея

  • великобритания-
  • санкции-
  • търговия-
  • оръжие-
  • петрол-
  • русия-
  • северна корея

Великобритания заяви, че санкциите са срещу компанията "Paekyangsan Shipping" и "Топливо Бункеринг Ко" (Toplivo Bunkering Co)

Снимка: БГНЕС

Днес Великобритания обяви за налагането на санкции срещу три компании и едно физическо лице във връзка с това, което нарече "незаконна търговия с оръжие срещу петрол" между Русия и Северна Корея, предаде Ройтерс и БТА.

Съобщението последва решението на Съединените щати да наложат санкции на две базирани в Русия физически лица и три руски компании за улесняването на трансфера на оръжия между Русия и Корейската народнодемократична република (КНДР), в това число и балистични ракети за използване в Украйна.

"Новите наказателни мерки подчертават съвместните злонамерени усилия на Русия и КНДР за заобикаляне на санкциите на ООН върху петролните продукти, които спомагат за незаконните военни програми на Северна Корея", се казва в изявление на британското правителството.

В него също така се казва, че Обединеното кралство действа "заедно с международни партньори", и се цитира министъра на външните работи Дейвид Камерън, който заявява, че Лондон ще продължи да държи Москва и Пхенян отговорни за подобни трансфери на оръжия.

"(Руският президент Владимир) Путин използва всичките си възможности, за да поддържа незаконната си война в Украйна, като дори прибягва до незаконни търговски сделки, свързани с "оръжие срещу петрол" с КНДР, нагло нарушава санкциите на ООН, за които самата Русия гласува, и налага вето на мониторинговите групи на ООН, които докладват за дейността им", заяви той.

Великобритания заяви, че санкциите са срещу компанията "Paekyangsan Shipping", която доставя петролни продукти между Северна Корея и Русия, и "Топливо Бункеринг Ко" (Toplivo Bunkering Co) за това, че е позволила на кораби, участващи в такива трансфери, да престояват на пристанище "Восточний" в руския Далечен Изток.

Мерките включват замразяване на активи, транспортни санкции и забрани за пътуване. Те са насочени и към руския доставчик на товарни услуги "Vostochnaya Stevedoring Co" и към директора "Топливо Бункеринг Ко" (Toplivo Bunkering Co) Алексей Воротников.

Днес руският президент, който е на посещение в Китай, заяви, че политиката на санкции на Вашингтон подкопава доверието към американския долар.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: