Отидете към основна версия

3 481 10

Румъния използва най-примитивната система за гласуване

  • румъния-
  • нато-
  • избори

Тази година в северната ни съседка ще има европейски парламентарни, местни, парламентарни и президентски избори

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Румъния има най-примитивната система за гласуване в цяла Европа. „Румъния има най-примитивната система за гласуване в цяла Европа. Няма друга държава в Европа, в която да има неномерирани бюлетини, където да не знаете кой ги е отпечатал, а често и кой ги брои“, каза заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, изказвайки се на Конгреса на румънските студенти в Двореца на парламента. „Румъния не иска или не може дълбоко да демократизира гласуването.“

Заместник генералният секретар на НАТО призова присъстващите непрекъснато да оказват натиск върху своите избраници. „Проблемът е, че след като избереш някого, твоите задължения и отговорности не се прехвърлят върху плещите на човека, за когото си гласувал. Държете ги отговорни, питайте как са изразходвани парите, пишете петиции“, каза той.

Относно нежеланието на младите хора да се занимават с политика, Джоан каза, че „няма друга професия в света, чрез която можете да промените нещо, няма нищо друго освен политика“. „Нито Бил Гейтс и неговите фондове, нито най-големият президент на международна или национална компания, никой не може дълбоко да промени нещата, както може един отговорен политик“, каза той.

Тази година ще има европейски парламентарни, местни, парламентарни и президентски избори в Румъния.

Румънските медии твърдят, че Джоана отдавна води кампания за поста президент на страната. Самият той казва, че ще отговори на въпроса дали ще се кандидатира, след като напусне поста си в НАТО. Мандатът му изтича през октомври, а президентските избори в Румъния са насрочени за септември 2024 г.

Източник: tass.ru

Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: