Отидете към основна версия

1 516 15

МВнР на Русия: Отношенията ни с Франция са по-лоши от времето на Студената война

  • артем студенников-
  • русия-
  • франция

Това не е нашият избор, заяви Артем Студенников, директор на първия европейски отдел на ведомството

Снимка: МВнР на Русия

Отношенията между Русия и Франция са в най-дълбока криза, трудно е да се сравняват дори с периода на Студената война, каза в интервю за РИА Новости Артем Студенников, директор на първия европейски отдел на Министерството на външните работи.

„Бих искал да обърна внимание на факта, че руско-френските отношения вече са в дълбока криза, която е трудно да се сравни дори с периода на Студената война по всички основни механизми на междудържавно взаимодействие - и не само в политическото и икономическото сфери, но и в областта на културата и образованието, спортът е блокиран по инициатива на френската страна“, каза дипломатът.
Както отбеляза Студенников, това не е изборът на Москва, а резултат от „преднамерена политика на сдържане и натиск върху Русия, провеждана от западняците в продължение на много години, която в крайна сметка се трансформира в пълномащабна хибридна война“ срещу Русия.

Френският президент Еманюел Макрон каза в интервю за The Economist в началото на май, че не изключва възможността да изпрати войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовата линия и има такова искане идва от Киев. Според него „много страни от ЕС“ са се съгласили с този подход на Франция.
Кремъл нарече случващото се безпрецедентна ескалация на напрежението, която изисква специално внимание и мерки. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков европейците виждат, че ситуацията се променя бързо и е изпълнена с пълен крах за Украйна, така че те умишлено ескалират ситуацията.

На фона на тези изявления руският генерален щаб по поръчение на Владимир Путин започна учения с ракетни формирования на Южния военен окръг. Очаква се тези маневри да тестват използването на нестратегически ядрени оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания