22 Май, 2024 05:57 1 388 15

МВнР на Русия: Отношенията ни с Франция са по-лоши от времето на Студената война

  • артем студенников-
  • русия-
  • франция

Това не е нашият избор, заяви Артем Студенников, директор на първия европейски отдел на ведомството

МВнР на Русия: Отношенията ни с Франция са по-лоши от времето на Студената война - 1
Снимка: МВнР на Русия

Отношенията между Русия и Франция са в най-дълбока криза, трудно е да се сравняват дори с периода на Студената война, каза в интервю за РИА Новости Артем Студенников, директор на първия европейски отдел на Министерството на външните работи.

„Бих искал да обърна внимание на факта, че руско-френските отношения вече са в дълбока криза, която е трудно да се сравни дори с периода на Студената война по всички основни механизми на междудържавно взаимодействие - и не само в политическото и икономическото сфери, но и в областта на културата и образованието, спортът е блокиран по инициатива на френската страна“, каза дипломатът.
Както отбеляза Студенников, това не е изборът на Москва, а резултат от „преднамерена политика на сдържане и натиск върху Русия, провеждана от западняците в продължение на много години, която в крайна сметка се трансформира в пълномащабна хибридна война“ срещу Русия.

Френският президент Еманюел Макрон каза в интервю за The Economist в началото на май, че не изключва възможността да изпрати войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовата линия и има такова искане идва от Киев. Според него „много страни от ЕС“ са се съгласили с този подход на Франция.
Кремъл нарече случващото се безпрецедентна ескалация на напрежението, която изисква специално внимание и мерки. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков европейците виждат, че ситуацията се променя бързо и е изпълнена с пълен крах за Украйна, така че те умишлено ескалират ситуацията.

На фона на тези изявления руският генерален щаб по поръчение на Владимир Путин започна учения с ракетни формирования на Южния военен окръг. Очаква се тези маневри да тестват използването на нестратегически ядрени оръжия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗиЛЕНСКИ

    14 21 Отговор
    И НАШИТЕ БЯХА ТАКИВА
    малко след това оКРАЙНА спря да съществува
    ПРАВЕТЕ СИ САМИ СМЕТКАТА
    не сте малки
    ХА ХА

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гориил

    21 10 Отговор
    Студената война разви и укрепи Запада. Възходът на Китай и укрепването на БРИКС водят Запада към колапс.
  • 4 Неграмотен сиКапут русофилски !

    10 16 Отговор

    До коментар #1 от "ЗиЛЕНСКИ":

    Ще те изтрият след по-малко от час.
  • 5 Мебелите

    5 12 Отговор
    му още такива като при соца , вероятно изработени ангария от затворници ! И плюшените завеси и те !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами и във Франция

    10 9 Отговор
    Пролича, че са васали на фашистан.
  • 8 Рашистите са безкрайно

    12 11 Отговор

    До коментар #1 от "ЗиЛЕНСКИ":

    арогантни във всички свои изказвания.

    Все едно не са нападнали Украйна и не знаят защо са в тотална, международна изолация.

    Коментиран от #9

  • 9 ало ало

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Рашистите са безкрайно":

    От тия петли нищо не става.оня немец с мустачките за един ги сложи в супата.до скоро беха в африка,но ги погнаха московците и побегнаа като оскубани кокошки.
  • 10 Някой

    8 3 Отговор
    Макарон излезе по зелен от зеления
  • 11 ОТЛИЧНИК

    6 9 Отговор
    Всички вие, които пишете против Франция, колко пъти бяхте на почивка в сочи или на екскурзия в русия?
    Все гледате да се качите на самолета и да отидете в Италия, Франция, Германия и т.н.
    Дали си купихте лада или москвич ?
    Дали си купихте руски телевизор или пералня?
    ЛИЦЕМЕРИ.
  • 12 Шаран БГ

    5 4 Отговор
    Тъй като Германия е в шепите на чичо Сам още след ПСВ - нея няма да коментираме! Но Франция остава най-послушния и верен съюзник на САЩ след ВСВ. Ако не бяха Щатите, Франция нямаше да е "победител" от ВСВ, колкото и да е смешен и жалък да е дженерал дьо Гол вирейки големия си нос !!
    Сега Макрон не се прави на "ястреб" по свой воля. Не вярвам, че му се иска Айфеловата кула да е паднала в Сена, или пък да му връщат поцинковани кофчези от Украйна. Но всеки чирак чиракува, докато не стане майстор. Не стане ли ...напуща занаята !!
    А многото европейски страни също са " пешки на украинската шахматна дъска" и чичо Сам ги премества от мирно във военно положение. Всички евроатлантици искат мир, НЕ със разбирателство и преговори , а сътворен с оръжия и много кръв. Нищо добро не ни чака и нас, на Балканите.......Живи или мъртви - "натовци" сме !!

    Коментиран от #14

  • 13 Шарли Ебдо

    5 5 Отговор
    Добре е да се попрочете за Франция,за цивилизозионното влияние върху Русия през вековете, за да се развива и модернизира тя. Примерите са безброй, който може да чете да се позанимае. Пушкин до поберитета си незнаеше руски и говореше само френски. А за Петър I и Екатерина Велика, какво да говорим. Даже 1917 година Русия взима мелодията на Марсилезата за химн, като само променя текста, четете.
    И не беше ли Макрон човекът, който до последно се мъчеше да далогизира с Москва за мир. Не беше ли Париж столицата в която беше насрочена срещата по повод минските споразумения на която Москва вместо да се яви нападна съседите си. И когато Макрон ясно посочи, че има някакви граници и линии руските през Азърбайджан провокираха безредици в Нова Каледония във връзка с промените в избирателния закон.
  • 14 Шарли Ебдо

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Шаран БГ":

    Да говориш, че Франция е послушнк на САЩ е тотална тъпащина и неграмотност. Само опитай да кажеш това в Париж. Напротив, точно Франция е известна с антиамериканските си настроения, нищо че е подарила статуята на свободата на Америка. Виж също, кога Франция се присъединява към нато. В Европа Франция винаги е имала самостоятелна политика, чете бре
  • 15 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Всичко е правилно на №№ 13 и 14 " Шарли Ебдо !
    Франция е била велика сила в края на 17 -тия и началото на 18 век.. В изостанала с няколко века / като цяло/ Русия, тя от кого да взема ум и разум. Да не споменавам френските философи и мислители дори век-два назад.. Руският хайлайф ще говори френски по-добре от французите дори.. След като САЩ леко отстранява Франция и Англия от мераците им да унищожат Германия след ПСВ, коя е великата сила в Европа?? Естествено финансираната и въоръжена от САЩ Германия . И в СССР, че и в целия свят, се говори немски. Сега всички не лопаме ли на английски ?
    И аз пред французин не смея да похваля ковбоите - може да отнеса кютек !! Но френските политици са нещо друго !! Нима в България някой е искал да воюва срещу САЩ и Англия във ВСВ.Но 1941 г- Богдан Филов си испросва Народния съд 5-6 години след това. СЕГА колко са евроатлантицита у нас ? Зер сме вечее НАТО-вци и европейци ? Не просят ли българските политици нещастия за нацията си ,като подкрепят Зеленски ?
    Макрон не "настъпи ли лопатата" с политиката си относно С.Македония и РБ ? И защо някога е имало Ньойски договор, когато Стамболийски чупи писалката , с която е принуден да подпише, а не например Виенски или Римски договор ? За САЩ Дойчланд е безгласна буква, но Френските политици са им най-послушните европейски другарчета !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания