Отидете към основна версия

1 375 43

Трима от всеки петима европейци могат да проведат разговор на език, различен от майчиния им

  • sir-
  • илиана иванова-
  • ес-
  • евробарометър-
  • чужд език-
  • езици-
  • многоезичие-
  • млади хора-
  • майчин език-
  • английски език-
  • европейци

Многоезичието е динамичен пример за европейското културно многообразие

Снимка: Shutterstock

По-голямата част от европейците (86%) считат, че всеки трябва да говори поне един чужд език, а почти три от всеки пет (59%) могат да водят разговор на един. Това са някои от резултатите от новото проучване на Евробарометър относно „европейците и техните езици“, което Комисията публикува вчера, предадоха SIR (Servizio Informazione Religiosa) и ec.europa.eu.

В проучването, съвпадащо със Световния ден на културното многообразие, се подчертава нарастващото признаване на значението на езиковото многообразие за подобряване на културното разбирателство, икономическите възможности и социалното сближаване в Европа. С 24 официални езика и около 60 регионални и малцинствени езика, които се говорят в Европейския съюз, многоезичието е динамичен пример за европейското културно многообразие. Проведено дванадесет години след последното проучване по тази тема, Евробарометър показва, че гражданите имат много положително отношение към многоезичието:

- 86% от респондентите считат, че всеки следва да говори поне още един език, различен от майчиния си език, а 69 % казват повече от един език;

- 76% смятат, че подобряването на езиковите умения следва да бъде приоритет на политиката;

- 84% смятат, че регионалните и малцинствените езици следва да бъдат защитени.

Трима от всеки петима европейци могат да проведат разговор на език, различен от майчиния им език — увеличение с 3 процентни пункта от 2012 г. насам. Делът се увеличава на четири от всеки пет млади европейци (79% на възраст между 15 и 24 години), с увеличение от 5 процентни пункта.

Това доближава ЕС до целта му по отношение на младежта, определена в Препоръката на Съвета от 2019 г. относно всеобхватен подход към преподаването и изучаването на езици, а именно придобиване на владеене на езика на училищното образование и владеене на два други езика преди края на гимназиалния етап на средното образование. От друга страна, напредъкът по втория чужд език е по-малък: 28% от европейците (+ 1 процентни пункта) и 39% от младите хора (+ 2 процентни пункта) могат да проведат разговор на повече от един чужд език. Сред европейците, които говорят поне още един език, различен от майчиния си език, 31% използват първия си чужд език ежедневно (+ 8 процентни пункта).

Английският език се говори от почти половината европейци (47%) като чужд език. Това е значително увеличение с 5 процентни пункта от 2012 г. насам. 7 от всеки 10 млади европейци могат да проведат разговор на английски език, което е с 9 процентни пункта повече от проучването от 2012 г.  Той се възприема като най-важният език за децата да учат за своето бъдеще (от 85% от участниците в проучването), следван от испански, немски, френски и китайски. След английския, френският (11%), немският (10%) и испанският (7%) са най-често говоримите чужди езици в ЕС.

"Това проучване на Евробарометър подчертава жизненоважното значение на многоезичието за насърчаването на единен и богат на култура Европейски съюз. Учудващо е да се види, че европейците признават стойността на изучаването на езици. Това не само подобрява техните лични и професионални възможности, но и укрепва нашата колективна идентичност и взаимно разбирателство. Комисията се ангажира да насърчава езиковото многообразие чрез инициативи като „Еразъм + „и „Творческа Европа“, каза Илиана Иванова, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини