Last news in Fakti

30 Юни, 2024 17:36 1 977 19

България не покрива критериите за еврозоната, ЕК все пак вижда нещо „забележително“ да се случва в София

  • sir-
  • ес-
  • ек-
  • българия-
  • евро-
  • еврозона-
  • валдис домбровскис-
  • евробарометър

България постигна значителен напредък по пътя си към присъединяване към еврозоната, каза Домбровскис

България не покрива критериите за еврозоната, ЕК все пак вижда нещо „забележително“ да се случва в София - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия публикува своя Доклад за конвергенцията, в който дава оценка на напредъка, постигнат от България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция към присъединяването към еврозоната. Докладът показва „смесени резултати“. Всъщност „нито една от тези държави-членки в момента не отговаря на всички критерии за присъединяване към еврозоната“, се казва в съобщението, придружаващо доклада, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa).

Според заключенията в доклада шестте страни показват смесени резултати по отношение на номиналната конвергенция. Понастоящем нито една от тези държави не отговаря на всички критерии за присъединяване към еврозоната.

България е единствената страна, която изпълнява всички критерии, с изключение на един, и в която националното законодателство може да се смята за съвместимо с правилата на Икономическия и паричен съюз.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис заяви: „България постигна значителен напредък по пътя си към присъединяване към еврозоната и изпълни три от четирите критерия. Това е забележимо постижение в трудна среда. Очакваме инфлацията да намалее през следващите месеци, което ще спомогне да се изпълни инфлационният критерий. Ще работим в тясно сътрудничество с България в подкрепа на присъединяването към еврозоната.“

Според последното проучване на Евробарометър 59% от гражданите в държавите членки извън еврозоната смятат, че общата валута е оказала положително въздействие върху страните, които вече я използват. Мнозинството анкетирани смятат, че въвеждането на еврото би имало положителни последици за собствената им страна (53%) и за тях лично (56%).

58% от респондентите подкрепят въвеждането на еврото от страната им. Подкрепата е особено изразена в Румъния (77%) и Унгария (76%), следвана от Швеция (55%), Чехия (49%), България (49%) и Полша (47%). Подкрепата се е увеличила най-много в Чехия – с 6 пункта в сравнение с миналата година.

България е страната, в която по-голям дял от гражданите (71%) смятат, че еврото ще бъде въведено в рамките на пет години. 64% от българите смятат, че въвеждането на еврото ще увеличи цените, а същевременно 44% – което представлява увеличение с 2 пункта – смятат, че въвеждането на еврото ще има положителен ефект за България, съобщиха от пресслужбата на Представителството на Европейската комисия в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    30 11 Отговор
    Гаврата на евро бюрократчетата си бичи и тва си е! ХАХХАХАХ А тука се счупиха да дуднат по телевистан, че ще ни приемат.
  • 2 Ломския

    36 8 Отговор
    Не лъжете,че 49% българи искат евро..............Искат европейски заплати и пенсии 95%
  • 3 Откраднахте парите на хората с инфлация

    47 4 Отговор
    Управляват ни престъпници
  • 4 да де

    34 6 Отговор
    Къв напредък виждат от ЕК с телескопа Хъбъл ли го наблюдават. От сите изброени в статията държави само ние се пънем другите хич и не си дават зор.
  • 5 999

    11 3 Отговор
    Какво ще стане с дребните евра ? Напълних касовият апарат с тях, тюх !
  • 6 Господ ни пази

    21 5 Отговор
    И Слава Богу.....
  • 7 123

    11 9 Отговор
    Аз съм умна ватенка, не мож ме излъга мен. Едно време съм учил по времето на комунизма, когато нямаше никаква пропаганда, а ни учиха на критично и логично мислене.
  • 8 😆😆😆

    8 5 Отговор
    Ше я караме на уефчета 🤣
  • 9 гяволи

    10 2 Отговор
    Не се обиждайте ама не ви бръсне никой, пък вие си мислехте ; ето влизаме в еврозоната и почваме да ги експлоатираме, хаха ахаххахахахаха.
  • 10 просто не искат да губят като нас затова

    9 4 Отговор
    и не правят никакви усилия.
    И какво се опитвате да изтъквате!?
    Всъщност „нито една от тези държави-членки в момента не отговаря на всички критерии за присъединяване към еврозоната“,
  • 11 дъра бъра

    8 5 Отговор
    а кого са питали , държавните служители и банкерите ?
  • 12 Не забравяйте

    4 1 Отговор
    И шефчетата на транспортните фирми и платените лобисти, освен банкерите и политиците. Печалбите за тях негативите за нас.
  • 13 граф Монте Кристо

    6 4 Отговор
    Ккав напредък ,е,защо лъжеш като дърт ци-га-нин,напредва пропагандата на еврото и хората като си мълчат и те го тълкуват като знак на одобрение.Нищо подобно,хората ще си загубят час от доходите,ще спадне сериозно покупателната способност,очаква се ръст на цените при основните хранителни стоки,приемането на еврото ще е тежък удар по джоба на българина.И от това трябва да се възторгваме ли,европейци по цървули.
  • 14 МирО

    8 4 Отговор
    Въобще не ни трябва това евро, нали сме в борд, то си е същото.
  • 15 !!!?

    9 8 Отговор
    България напредва към Еврозоната...Копейката стана конвертируема след като стана евродепутат !!!?

    Коментиран от #17

  • 16 Усещам предстоящо чудо!

    6 4 Отговор
    България, тихо-мълком, неусетно почти ще бъде набутана в еврозоната, като това ще ни бъде предствено, като голям компромис от страна на ЕС и невероятно постижение на политическата ни клика.

    Коментиран от #19

  • 17 Кики-алангрото

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    А ти напредваш сериозно към К-ково.
    Препинателен бот, слагай си въжето и приключвай с мъките.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор
    1. България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България.
    2. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
    3. С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се р. м., а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
    4...Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    5...Цялата тази дандания около приемането на Еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА... Копи-пейст: "...правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
  • 19 Ханко Брат

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Усещам предстоящо чудо!":

    С тези мизерни заплати и пенсии никаква еврозона никога няма да видим , о фиш получавам по малко от 800лв на месец. Как си представяш да сме в ЕС с 400Е заплати ? Ние сме на дъното по бедност и мизерия не само в ЕС но и на континента. Отношенето доходи - разходи - данъци при нас е крайно критично зле.