Отидете към основна версия

3 200 65

Испания засилва подкрепата си за Украйна - изпраща пакет военна помощ на стойност 1,13 млрд. евро

  • испания-
  • patriot-
  • gepard-
  • противовъздушна отбрана-
  • украйна-
  • военна помощ

Украйна е гласовита за спешната необходимост от укрепване на своята система за противовъздушна отбрана

Киев, Украйна, 01 юли 2023 г./ Снимка: БГНЕС

Испания засилва подкрепата си за Украйна, като изпраща значителен пакет военна помощ на стойност 1,13 милиарда евро, както съобщава El Pais и News.bg. Пакетът е силен жест на солидарност и включва над 10 ракети за противовъздушна отбрана Patriot и 19 модерни танка Leopard 2A4 от Германия. Испания също така включва свои собствени произведени оръжия, като системи за борба с дронове и различни видове боеприпаси, за да подсили отбранителните способности на Украйна.

Обявяването на тази нова вълна от военна подкрепа трябва да съвпадне с официалното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Мадрид.

Украйна е гласовита за спешната необходимост от укрепване на своята система за противовъздушна отбрана, особено в светлината на зачестилите ракетни атаки срещу региони като Харков. Президентът Зеленски беше особено заинтересован от придобиването на ракети Patriot, за да подобри способността на Украйна да се защитава срещу подобни заплахи.

Решението на Испания да предостави тези системи, заедно с танкове и други оръжия, е значителен тласък за отбранителните усилия на Украйна срещу продължаващата руска агресия.

Ходът на Испания е ясна индикация за ангажимента на международната общност да подкрепи Украйна. Не става въпрос само за военната техника, това е послание за солидарност и стъпка към гарантиране, че Украйна може да защити своите граждани и суверенитет.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: