Отидете към основна версия

31 Май, 2024 01:11, обновена 31 Май, 2024 01:11 4 957 146

Доналд Тръмп е признат за виновен по всички 34 обвинения

  • доналд тръмп-
  • обвинения-
  • признат за виновен

Тръмп e първия бивш президент в историята на САЩ, осъден за престъпление

Снимкa: БГНЕС

Доналд Тръмп беше признат за виновен по всички 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи, свързани с плащанията на пари за мълчание на порнозвездата Сторми Даниълс, което го превръща в първия бивш президент в историята на САЩ, осъден за престъпление, предава Sky news и Ройтерс.

Доналд Тръмп ще бъде осъден на 11 юли в 10 ч. местно време, четири дни преди началото на Националния комитет на Републиканската партия.

„Аз съм много невинен човек“, заяви Тръмп, след като беше признат за виновен.

„Това беше фалшифициран, позорен процес“, каза още той.

„А истинската присъда ще бъде произнесена от народа на 5 ноември“, добавя той, визирайки предстоящите избори в САЩ.

„Не сме направили нищо лошо, аз съм много невинен човек и това е нормално. Аз се боря за нашата страна.“

Може ли Тръмп да бъде президент въпреки присъдата?

Конституцията на САЩ изисква президентите да са на възраст най-малко 35 години и да са американски граждани, които са живели в страната в продължение на 14 години.

Нито една присъда не би повлияла на правото на Тръмп или на способността му да стане президент. Теоретично той би могъл да положи клетва от затвора или ареста, ако на изборите на 5 ноември успее да победи президента Джо Байдън.

Ще влезе ли в затвора Тръмп?

Все още не е известно каква присъда, ако има такава, ще наложи съдията.

В Ню Йорк рядко се случва хора без криминално минало, които са осъдени само за фалшифициране на бизнес документи, да бъдат осъдени на затвор. По-често се налагат наказания като глоби или пробация.

Максималната присъда за престъплението на Тръмп, свързано с фалшифициране на търговска документация, е от 1-1/3 до 4 години затвор, но в случаите, включващи лишаване от свобода, обвиняемите обикновено се осъждат на една година или по-малко.

Тръмп може да бъде поставен под домашен арест или да му бъде наложен полицейски час, а не да бъде лишен от свобода.

Като бивш президент, той разполага с доживотна охрана от Сикрет сървис и логистиката за осигуряване на безопасността му зад решетките може да бъде сложна.

Тръмп може също така да бъде освободен под гаранция, докато обжалва присъдата си.

Как присъдата може да повлияе на изборите?

Присъдата може да повлияе на изборите. Проучванията на общественото мнение показват, че присъдата може да му коства гласове на изборите.

Един от всеки четирима републиканци заявява, че няма да гласуват за Тръмп, ако бъде признат за виновен в наказателен процес, според проучване на Ройтерс/Ипсос сред регистрирани гласоподаватели през април. В същото проучване 60% от независимите заявиха, че няма да гласуват за Тръмп, ако бъде осъден за престъпление.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 48 гласа.

Свързани новини