Отидете към основна версия

5 704 112

Руски офицер: Изпращам войниците си на сигурна смърт, не мога да им го кажа

  • украйна-
  • русия-
  • офицер-
  • война-
  • руска армия-
  • путин-
  • владимир путин-
  • смърт

Русия винаги е третирала войниците си като пушечно месо. Путин има в пъти по-голям човешки ресурс от Украйна за тази война.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски офицер, участващ в планирането на наземни операции в Украйна, разкри пред The Moscow Times, че много често изпраща войниците си на сигурна смърт, но не може да им го каже в очите.

Войникът, представен от изданието само като Павел, преди пълномащабната война е работил като старши-специалист в една от най-големите компании в Русия. Той се записва в армията като доброволец, след като му казват, че някои от роднините му са убити от украински войници в началото на войната.

Днес работата му е да управлява противовъздушни системи и да планира офанзиви. Безброй животи зависят от неговите решения, разказва той. „Чертая на картата и войниците тръгват напред“, споделя руският офицер.

Понякога Павел се озовава в трудната позиция да изпрати отряди от мъже в атака, съзнавайки, че шансовете им за оцеляване са нищожни. Това е тактика за отвличане на вниманието, предназначена да обърка вражеските сили относно основната офанзива, която се провежда другаде. Павел споделя, че не може да каже това на войниците, защото те ще се откажат от атаката, знаейки шансовете си да се върнат живи. „Не мога да спя добре“, споделя офицерът.

Тъй като преди войната е имал високоплатена работа, Павел поискал военната му заплата да бъде дарена на сиропиталище. „Не искам да ми плащат, за да убивам хора“, обяснява той.

The Moscow Times разговаря с руски войници, пътуващи във влак близо до границата с Украйна. Някои ще бъдат изпратени директно на първа линия на фронта. „Воюването срещу украинците е трудно“, признава Дима, 40-годишен войник. „Това е като да се бием срещу някои от нашите собствени“. Руските войници не виждат как войната ще приключи скоро. Мнозина от тях пият алкохол.

Дима има много роднини в Украйна, някои от които се бият на страната на Киев. Всеки ден се моли да не ги срещне на бойното поле.

И Дима, и Павел казват, че не се съмняват, че Русия в крайна сметка ще победи, без значение колко време ще отнеме това и колко живота ще струва. „Ние си връщаме нашите исторически земи“, твърди Дима, който казва, че вярва, че Украйна никога не е била суверенна нация. „Русия няма да отиде по-далеч [от Украйна], освен ако страните от НАТО не ни нападнат“, добавя той.

Русия отдавна е критикувана, че третира своите войници като пушечно месо. Много от тях биват изпращани на месомелачката на фронта, защото режимът на Путин знае, че има неограничени човешки ресурси. Кремъл не се интересува от живота не само на украинците, но и на собствените си войници. По данни на Генералния щаб на Украйна от началото на инвазията 515 000 руски войници са били елиминирани на фронта. Тези данни не са потвърдени от независими западни източници.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 85 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: