Отидете към основна версия

3 522 95

САЩ отмениха забраната за доставки на оръжие за украинския батальон "Азов"

  • сащ-
  • украйна-
  • азов-
  • оръжие

Военното формирование е обявено от Москва за терористична организация

Администрацията на САЩ отмени забраната за доставки на оръжие за украинския батальон "Азов", съобщи Washington Post, като се позова на Държавния департамент.

„Украинската 12-та бригада специални сили „Азов“* е тествана за съответствие с критериите на Закона Лийхи, проведена от Държавния департамент“, цитира изданието американското външно министерство.

Законът забранява американската военна помощ на чуждестранни части, за които е установено, че са извършили сериозни нарушения на човешките права.

Държавният департамент заяви, че не е открил "никакви доказателства" за подобни нарушения. Неговият говорител отказа да каже кога е отменена забраната и дали бойците от Азов са получили американско оръжие.

В САЩ имаше забрана за оказване на помощ на "Азов", но миналата година Washington Post цитира източник от Държавния департамент, който призна, че това правило няма практически ефект. Конгресменът Пол Госар каза тогава, че забраната е отменена, след като бойците от Азов* са включени във въоръжените сили и националната гвардия на Украйна, а също така с тяхно участие са създадени отделни въоръжени формирования като специалните части „Кракен“ или 3-та отделна щурмова бригада.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 65 гласа.

Свързани новини