Отидете към основна версия

1 961 88

Предложение: ЕС да приеме руснаците, които са против Путин

  • русия-
  • ес-
  • руснаци-
  • война-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • путин-
  • убежище-
  • дмитрий гудков-
  • мигранти

За да се подкопае режимът на Путин, трябва да се насърчи както изтичането на пари от Русия, така и изтичането на квалифицирани кадри

Снимка: БГНЕС/ EPA

Представители на руската опозиция ще обсъждат с европейски официални лица разширяването на възможностите за миграция от Русия към страните от ЕС. Една от предлаганите мерки е въвеждането на "преселническа карта". Идеята е притежателят на този документ ще получава лесно разрешение за пребиваване в някоя от страните от ЕС, ще може да открие банкова сметка, да наеме имот или да си намери работа. Отливът на образовани и заможни руснаци може да отслаби икономическото състояние на Руската федерация и в същото време да "създаде сериозни предизвикателства за режима на Путин", се казва в проучване за руската миграция към Европа, представено на 11 юни.

Изследването и съответният доклад са изготвени от новия мозъчен тръст Център за анализи и стратегии в Европа (Center for Analysis and Strategies in Europe - CASE), чийто експертен съвет от Русия включва Дмитрий Гудков, Сергей Алексашенко, Владислав Иноземцев, Андрей Мовчан и Дмитрий Некрасов.

Повечето руски мигранти изкарват над 3000 евро месечно

От CASE предлагат на властите в страните от Европейския съюз да разработят правни норми за масова миграция на руски граждани в ЕС, заяви руският опозиционен политик Дмитрий Гудков пред ДВ. Той уточни, че в момента има различни ограничения, с които се сблъскват руските граждани в някои европейски държави, включително невъзможност да получат разрешение за пребиваване или отказ за откриване на сметки в европейски банки.

Проучването на CASE показва, че мнозинството от напускащите Русия са финансово обезпечени и образовани хора с антивоенни възгледи. "Новите мигранти от Русия имат европейски възгледи, противопоставят се на войната и с право могат да бъдат наречени "руски европейци". В хода на изследването експертите са интервюирали 3500 руски граждани, живеещи във Франция, Германия, Полша и Кипър. А резултатите сочат, че значителна част от напусналите Русия - над 81% - имат висше образование. 60% от анкетираните са заявили, че месечните им доходи са 3000 евро или повече. "Тази категория граждани не само не се нуждае от помощи, но и има значителен принос за икономиката на ЕС", казва Гудков.

"Преселнически карти" за руснаци

Авторите на доклада предлагат нов механизъм за привличане на икономически мигранти от Русия към ЕС. А именно: специална "преселническа карта" за руснаци. Валидността на документа може да е една година - с възможност за удължаване на срока на действие. По време на този "пробен период" притежателят на картата трябва да докаже, че има завършено висше образование и работа или е открил собствен бизнес, че има жилище или го дава под наем в ЕС, че е живял три четвърти от времето в страната, издала разрешението за пребиваване и че владее един от европейските езици. Обсъжда се и изискването кандидатите да предоставят доказателства, че в Русия притежават достатъчно активи, за да могат да се издържат в чужбина.

"Сега стратегията за подкопаване на режима на Путин трябва да включва режисирано "кръвопускане": насърчаване на изтичането от Русия както на квалифицирани специалисти, така и на пари на бизнеса, който не участва във войната", се посочва в предложението. Възникващата нова диаспора от Русия има политически потенциал: тя може да играе важна роля при промените в Русия след диктатурата на Путин, а такава общност ще бъде възприемана в Европа и на Запад като "близък и съюзник, а не като враг", се подчертава още в документа.

Около 300 000 руснаци, които вече са напуснали родината си след избухването на войната в Украйна, но искат да живеят в ЕС, биха участвали в такава програма. "Това не са активисти или опозиционери, а хора, търсещи възможности за професионална кариера, сигурно място за живеене и страна, в която децата им могат да бъдат възпитавани извън културата на омразата, създадена в днешна Русия", твърдят авторите на доклада. Тяхното предложение е въпросните преселнически карти за руснаци да бъдат издавани от европейските посолства, като се измести фокусът - от туристическите визи към новите "преселнически карти".

Това не са "добрите руснаци"

Гудков държи да отбележи още, че настоящата инициатива е насочена към премахването на дискриминацията на руските граждани в ЕС и няма нищо общо с това, което в социалните мрежи шеговито беше наречено "паспорт на добрия руснак". Зад това стои идеята за създаване на система за идентификация Worldview ID - база данни на руснаци с антивоенни възгледи. "Тази идея беше опорочена и вече е загубила своята актуалност", казва Гудков.

Паралелно с това на европейските власти се предлага да разширят програмата за издаване на хуманитарни визи, за които вече има опашка. "Сигурно 95% от напусналите Русия не се нуждаят от хуманитарни визи – това са хора, които искат да работят, да печелят пари и да плащат данъци. Те не се нуждаят от никакви помощи. Просто предлагаме различни варианти за преселване в ЕС, като не е задължително това да бъде с карта за мигранти", допълва Гудков.

В противен случай една част от напусналите ще продължат да се връщат обратно в Русия и да участват във възстановяването на икономиката на страната, а други могат да се разочароват от Запада, "ако не се прави разлика между режима на Путин и хората със съвременни, либерални възгледи, превърнати в негови заложници".

Автор: Алексей Стрелников

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания