Отидете към основна версия

3 491 44

Путин призна, че е бил готов да изтегли руските войски от две украински области

  • украйна-
  • русия-
  • путин-
  • война-
  • крим-
  • владимир путин-
  • херсон

Русия е поискала сухопътен коридор до Крим. Украйна е отказала предложението.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин заяви, че в началото на войната е бил готов да изтегли войските си от Херсонска и Запорожка области в Украйна, ако Русия получи сухопътен коридор към Крим, предаде агенция УНИАН.

Това заяви руският президент на среща с представители на руското външно министерство. Според неговата версия през март 2022 г., след като руската армия окупира части от Херсонска и Запорожка области, „много западни политици“ са предложили своето посредничество в мирните преговори.

Путин твърди, че на 5 март 2022 г. един от посредниците, който уж е получил подкрепата на Германия, Франция и САЩ, е бил в Москва. Той попита защо руската армия окупира южните райони на Украйна, а твърди, че „помага на Донбас“.

„Казахме, че не изключваме суверенитета на Украйна над тези региони, ако Русия все още има сухопътен път към Крим“, каза Путин. По думите му посредникът е отишъл в Киев, за да предаде условията, при които Русия е готова да изтегли войските си от Херсонска и Запорожка областо. Но Киев е отхвърлил условието на Москва.

Руският президент Владимир Путин каза още, че "незабавно" ще разпореди спиране на огъня в Украйна и започване на мирни преговори, ако Киев изтегли войските си от четирите окупирани украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, предаде AP. "Ще направим това незабавно. Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования", заяви още Путин.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: