Отидете към основна версия

3 814 40

Румъния пред съдбоносно решение: да предостави ли „Пейтриът“ на Украйна

  • украйна-
  • пейтриът-
  • румъния-
  • пво-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • клаус йоханис-
  • сащ

Трябва да се види какво ще получи страната в замяна, защото „е неприемливо Румъния да остане без противовъздушна отбрана“

Снимка: Shutterstock

Върховният съвет за национална отбрана на Румъния ще заседава днес под ръководството на президента Клаус Йоханис, а сред темите в дневния ред е анализ на възможността Румъния да предостави на Украйна система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, предаде БТА.

На среща в Белия дом през месец май румънският президент Клаус Йоханис увери президента на САЩ Джо Байдън, че Румъния ще намери решение за предоставяне на една система "Пейтриът" на Украйна. В същото време Йоханис отбеляза, че въпросът трябва да бъде обсъден от Върховния съвет за национална отбрана и да се види какво ще получи страната в замяна, защото „е неприемливо Румъния да остане без противовъздушна отбрана“.

Междувременно миналата седмица Румъния въведе в експлоатация втората си ракетна система „Пейтриът“ от общо седемте комплекса, за които страната сключи договор през 2017 г. с американския оръжеен производител "Рейтиън" (Raytheon) на стойност 3,9 млрд. долара.

Според съобщение на Президентската администрация, цитирано от Аджерпрес, сред темите в дневния ред на днешното заседание на Върховния съвет за национална отбрана са: целите на Румъния за срещата на върха на НАТО през 2024 г.; силите и средствата на румънската армия, които може да бъдат предоставяни за участие в мисии и операции извън територията на страната през 2025 г.; стадият и перспективите на конфликта в Украйна след незаконната и неоправдана агресия на Руската федерация, както и последствията за Румъния; анализ на възможността за трансфер на ракетна система земя-въздух с голям обсег Пейтриът към въоръжените сили на Украйна, и други.

На срещата на Г-7 в Италия в края на миналата седмица американският президент Джо Байдън каза на украинския президент Володимир Зеленски, че пет страни са поели ангажимент за доставка на батареи "Пейтриът" и други системи за противовъздушна отбрана.

След заседанието на Върховния съвет за национална отбрана на Румъния се очаква също така президентът Клаус Йоханис да представи позиция във връзка с кандидатурата му за генерален секретар на НАТО, която обяви през март.

Според Нидерландската радиопредавателна корпорация (НОС), която се позова на осведомен източник, премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте ще бъде новият генерален секретар на НАТО на мястото на оттеглящия се тази есен Йенс Столтенберг. Тази информация бе съобщена, след като Унгария обяви, че няма нищо против Рюте да застане начело на Алианса.

За всяко решение на НАТО е необходимо единодушие от всички 32 страни членки на алианса, като всяка има правото на вето, в това число и за участието си в общи дейности или съвместни военни операции.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: