Отидете към основна версия

2 434 30

Япония ще разминира Украйна

  • япония-
  • мини-
  • украйна

Токио планира да проведе конференция за обезопасяване на територията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Япония планира през следващата година да проведе международна конференция за разминирането на територията на Украйна. Това каза пред репортери японският външен министър Йоко Камикава, цитиран от ТАСС.

Имаме идея следващата година да проведем конференция за разминиране в Украйна“, отбеляза тя. Камикава припомни, че Япония си сътрудничи в тази област от много години с Камбоджа, която има значителен опит в ликвидирането на невзривени боеприпаси след дълги години на граждански войни и въоръжени сблъсъци.

Тази година конференцията за противоминни действия (UMAC2024) ще се проведе през октомври в Швейцария.

Япония и Украйна, в кулоарите на срещата на върха на Г-7 (G7) в Италия, подписаха двустранно споразумение за сигурност за период от 10 години. Освен това през 2024 г. Киев ще получи 4,5 милиарда долара от Токио. В съответствие с японското законодателство и действащата конституция Япония ще може да доставя на украинската страна само несмъртоносно оборудване.

Токио вече е предоставял помощ на Киев в областта на разминирането. По този начин Япония прехвърли на Украйна четири инсталации ALIS, които позволяват да се откриват мини с голяма точност, както и 50 металдетектора. Освен това украински експерти преди това преминаха обучение за разминиране в Япония и Камбоджа.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: