Отидете към основна версия

6 870 136

ISW: Започна лятната офанзива на Русия срещу Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • руска лятна офанзива-
  • руска агресия

Следващите седмици ще са решаващи 

Снимка: БГНЕС

Руските сили увеличават темпото на атаките си в Донецка област, докато намаляват интензивността им в северната част на Харковска област. Това може да означава подготовка за лятната офанзива или нейното начало. Загубите сред офицерите от среден ранг пречат на противника да започне настъпление с големи формирования. Противникът може да вкара 100 танка в една точка, но не е в състояние да напредне с тях.

Това съобщават от Института за изследване на войната (ISW). Според експертите руската офанзива в Харковска област има за цел преди всичко да фиксира и отвлече вниманието на ВСУ, за да даде възможност на окупаторите да се активизират на други участъци от фронта.

По-специално, през нощта на 18 юни окупаторите увеличават интензивността на атаките на направлението Торецк-Горловка и поддържат сравнително висока интензивност на атаките на този участък от 19 до 22 юни. Противникът дори извоюва няколко тактически победи в този район.

Това активизиране и засилване привлича вниманието, тъй като руснаците не са били активни в тази област през тази година. В същото време темпото на операциите в северната част на Харковска област рязко намалява.

Украински източници също така потвърждават, че някои украински части са били прехвърлени от Донецка област към Харковското направление, така че окупаторите могат да използват тази предполагаема слабост на украинските позиции, за да засилят атаките, особено в направлението Торецк-Горловка.

Освен това врагът поддържа висока интензивност на обстрела по посока на Часов Яр и около Авдеевка и скоро може да засили атаките. Всичко зависи от това дали руското командване ще определи следващите седмици като благоприятно време за офанзива тук, преди Силите за отбрана да пренасочат резервите си обратно към Донецка област.

Както беше отбелязано, лятната контраофанзива вероятно ще бъде съсредоточена в Източна Украйна след настъпление в северната част на страната. Последната обаче имаше за цел да разтовари ограничените ресурси на Украйна.

Информацията за евентуално настъпление на руските войски на фронта отдавна се разпространява сред експертите и медиите. Първоначално се предполагаше, че Харковска и Сумска област могат да се превърнат в гореща зона.

Впоследствие стана известно, че руските окупатори се опитват да изтеглят някои части от района на Волчанск поради загуба на боеспособност.

Юрий Повх, представител на Харковската оперативна група, заяви, че общото стабилизиране на фронта в Харковско направление означава, че противникът губи личния си състав в неуспешни атаки и няма възможност да напредва дори с помощта на техника

Загубите сред офицерите от среден ранг пречат на противника да започне настъпление с големи формирования. Противникът може да вкара 100 танка в една точка, но не е в състояние да напредне с тях, заяви военният експерт на Defence Express Иван Киричевски.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: