Отидете към основна версия

2 087 15

Рамзан Кадиров изглежда притеснен! Търсят радикални екстремисти и в Чечня

  • рамзан кадиров-
  • дагестан-
  • ислямска държава-
  • чечения-
  • атентат-
  • кавказ

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров нареди да се засили противодействието на радикалната идеология в републиката след терористичните атаки в Дагестан, съобщава "Интерфакс"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров нареди да се засили противодействието на радикалната идеология в републиката след терористичните атаки в Дагестан, съобщава "Интерфакс".

"Във връзка с последните трагични събития в Дагестан призовах ръководството на правоохранителните органи да засилят усилията си за осигуряване на обществената безопасност и предотвратяване на тероризма и религиозния екстремизъм, особено да се наблегне на противодействието на радикалната идеология, идваща от европейските страни", написа Кадиров в канала си в Telegram.

Той отбеляза, че на всички атаки срещу живота на служители на реда и държавни агенции ще бъде даден решителен отговор.

"Призовах също всеки чеченец да бъде особено бдителен към своите най-близки роднини, за да ги предпази от вредното влияние на терористичната идеология по този въпрос, което може да доведе до сериозни трагични последици", добави ръководителят на Чечения.

Припомняме, че на 23 юни въоръжени бойци нападнаха синагога и църква в Дербент, както и църква и пост на КАТ, разположени до синагогата в Махачкала. В резултат на това загинаха 21 души, включително 15 полицаи и член на руската национална гвардия, а над 20 души бяха ранени. Петима бойци са ликвидирани и самоличността им е установена. Според ръководителя на републиката Сергей Меликов атаките в Дагестан са извършени от хора от Сергокалинския район. По-късно ръководителят на областта Магомед Омаров беше задържан и арестуван за 10 дни. По предварителни данни един от синовете му е бил сред екстремистите, извършили терористичната атака в Дагестан в неделя.

Образувани са наказателни дела по буква "б" на част 3 на чл. 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (терористичен акт), част 4 на чл. 222 от Наказателния кодекс на Руската федерация (незаконно придобиване, съхранение, транспортиране на огнестрелни оръжия), ал. "а", "б" част 4 от член 226 от Наказателния кодекс на Руската федерация (кражба на огнестрелно оръжие).

Ръководителят на Дагестан нареди във вторник да бъдат извършени проверки на миналото на политическия елит на страната, за да се увери, че никой няма връзки с радикалния ислям след нападението през уикенда, при което бяха убити 21 души.

Сергей Меликов, губернаторът на мюсюлманския южен регион, където въоръжени мъже нападнаха църкви и синагоги в неделя вечерта, каза, че също е против местните жени да носят воал с никаб след съобщения, че един от въоръжените мъже е планирал да избяга с никаб, маскиран като жена.

Атаката, която е третият сериозен инцидент в Русия тази година, свързан с ислямистки бойци, създаде главоболие за президента Владимир Путин, който казва, че страната трябва да съсредоточи ресурсите си върху спечелването на войната в Украйна, нещо, което Москва нарича специална военна операция.

"Разпоредих да бъдат проучени и проверени личните дела на всички, които заемат ръководни постове в Дагестан, включително и на депутатите от народното събрание (местния парламент). Ще го направим на няколко етапа", каза Меликов пред депутатите .

Решението на Меликов отразява опасенията, че политическият елит на Дагестан е бил инфилтриран от радикални ислямисти, след като двама от стрелците бяха идентифицирани като синове на местен служител, друг като минала връзка с прокремълска партия, а друг стрелец, идентифициран като роднина на бивш високопоставен служител.

Бившият съветник на Кремъл Сергей Марков твърди, че атаката е показала, че елитът на Дагестан е бил "заразен" от радикален ислям.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания