Отидете към основна версия

5 272 105

ЕС излъга Украйна за доставката на 155-мм артилерийски снаряди

  • руски терористи-
  • ес-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • снаряди-
  • артилерия-
  • артилерийски снаряди-
  • боеприпаси-
  • оръжия

Производственият капацитет на страните от ЕС е в пъти по-малък от обещаните обеми, както и от нуждите на украинската армия на фронта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз надцени значително производствения си капацитет за 155-милиметрови артилерийски снаряди и на практика подведе Украйна за броя, който може да ѝ достави, показва разследване на проекта „Схеми“ на radiosvoboda.org, Die Welt и други медии.

Артилерийските снаряди играят огромна роля на фронта в Украйна, която през 2022 година беше нападната непредизвикано от руската армия. Пълномащабната война вече се води трета година, като в този период руският агресор значително превъзхожда Въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) по отношение на снарядите.

Консорциум от европейски журналисти проведе разследване в продължение на няколко месеца дали публичните изявления на служители на ЕС относно производствения капацитет отговарят на реалността. Отговорът е отрицателен. Оказва се, че ЕС може да произвежда 2 или 3 пъти по-малко снаряди, отколкото е обещал на Киев.

Това води до неспазено обещание. Журналистите интервюираха производители и купувачи на боеприпаси, правителствени служители, политически съветници и военни експерти в страните-членки на ЕС и Украйна и установиха, че европейските производители са в състояние да произвеждат само половината от боеприпасите от обявения в Брюксел брой.

През юни 2024 г. еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон направи амбициозно изявление: че до края на текущата година производителите в ЕС ще достигнат производствен капацитет от 1,7 милиона снаряда годишно , който ще продължи да расте. Въпреки това, според високопоставен източник в европейската оръжейна индустрия, който говори при условие за анонимност, настоящият капацитет все още е само една трета от тази цифра.

На практика страните от ЕС са способни в момента да произвеждат 500 000 снаряда, което е далеч от обещаните и заявени 1,4 или дори 1,7 милиона. Експерти посочват, че комуникационната стратегия на съюза е изключително лоша, защото с тези празни обещание ЕС подвежда не само Киев, но и собствените си граждани.

Твърденията на лидерите на ЕС за постигане на декларирания производствен капацитет до края на тази година не са обосновани. Растежът на производството в цяла Европа изостава и текущият общ капацитет е около 580 000 единици годишно, заяви военен експерт, запознат с артилерийското производство в Словакия. Според публичен доклад на Министерството на отбраната на Естония от декември 2023 г. производственият капацитет на ЕС се оценява на приблизително 600 000 снаряда годишно.

ЕС търпи сериозни критики заради бюрокрацията и мудността си. Междувременно Украйна има амбиции сама да започне производство на 155-мм снаряди, но страната призна, че никога няма да може сама да задоволи нуждите си от артилерия.

Според министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров текущата нужда на Въоръжените сили е 200 000 снаряда на месец. ЕС и САЩ заедно не могат да задоволят тази нужда. С наближаването на президентските избори в САЩ, които неизбежно ще отклонят вниманието на САЩ и според някои прогнози могат да доведат до намаляване на помощта за Украйна, ролята на ЕС става по-важна от всякога.

Според бившия министър на отбраната Олексий Резников 155-мм артилерия е по-точна, технологична и далекобойна от съветската 152-мм. Въпреки това 155-мм снаряди все още не са се превърнали в панацея за Украйна. Боеприпасите по стандартите на НАТО също са в недостиг на места, защото Украйна ги използва по-бързо, отколкото ЕС може да попълни запасите си. Фактът, че ЕС не е в крак с отбранителните нужди на Украйна, е очевиден.

Европейската оръжейна индустрия трябва да удвои или дори утрои капацитета си тази година. Множество източници в европейската оръжейна индустрия казват, че им е трудно да инвестират сериозно в разширяване на производството, когато правителствата не финансират и не възстановяват тези разходи. В Европа също има недостиг на барут и тротил, които са изключително необходими за създаването на боеприпаси, тъй като има малко производители.

След края на Студената война европейската оръжейна индустрия стагнира. Сега, според военен експерт, ще отнеме време, за да я реанимират.

Дори ако ЕС достигне 1,7 милиона снаряда до края на 2024 г., както се стреми комисар Бретон, това пак ще бъде половината от текущия капацитет на Русия за производство на артилерийски боеприпаси от 4 до 4,5 милиона годишно. Освен това Северна Корея доставя милиони снаряди на руската армия.

В момента Украйна е приключила тестването на собствените си 155-мм снаряди по стандарта на НАТО и, според Министерството на стратегическите индустрии, планира да започне тяхното масово производство през втората половина на 2024 г. В НАТО има и друг проблем: когато говорим за 155-мм артилерийски снаряди, не става въпрос само за един тип, тъй като оперативната съвместимост се оказа слабо място на западните армии. Войниците на Украйна след инвазията и доставките са изстрелвали 20 различни типа снаряди от калибър 155-мм. Военните са принудени да преконфигурират оръжията си за всеки нов тип снаряд, което може да усложни работата им.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: