Отидете към основна версия

4 318 106

Куршумът беше за цяла Америка

  • доналд тръмп-
  • коментар-
  • покушение-
  • америка-
  • сащ-
  • куршум

Бивш високопоставен служител на САЩ за опита за убийство на Тръмп

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Опитът за убийството на републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп беше удар за цялата страна. Това мнение изрази пред ТАСС бивш високопоставен представител на американската администрация, работил и на отговорна позиция в Белия дом, в отговор на молба да коментира стрелбата на митинг на Тръмп в Пенсилвания.

„Цяла Америка получи куршум“, каза пенсиониран републикански изпълнителен директор, който преди това е заемал висши позиции в няколко федерални правителствени агенции. В момента той е част от ръководството на един от "мозъчните тръстове" във Вашингтон.

Междувременно американският публицист и ветеран от местната журналистика Джон Гизи, който отразява Белия дом от няколко десетилетия и сега работи за портала Newsmax, който включва телевизионен канал и дигитална платформа, се фокусира въху факта, че в историята на САЩ вече три пъти е имало опити за убийство на кандидати за президент. „Това е четвъртият път в историята, в който се прави опит за убийство на кандидат-президент. Това се случи с Теди Рузвелт през 1912 г., с Робърт Кенеди-старши през 1968 г. и с Джордж Уолъс през 1972 г.“, отбеляза Гизи.

Следващите избори ще се проведат в САЩ на 5 ноември. Сегашният ръководител на администрацията на САЩ демократът Джо Байдън и републиканецът Доналд Тръмп вече си гарантираха официално номиниране като кандидати за президент от своите партии. Предполагаше се, че техните кандидатури ще бъдат официално одобрени на националните конгреси на републиканците (15-18 юли) и демократите (19-22 август). Въпреки това, след катастрофалното представяне на Байдън в предизборния телевизионен дебат с Тръмп на 27 юни, в Съединените щати и сред колегите му демократи започнаха да стават все по-шумни призивите към президента да се откаже от по-нататъшните опити да запази най-високия държавен пост. Има признаци, че демократите трескаво търсят кандидат, който да замени Байдън. Както NBC съобщи на 11 юли, няколко от най-близките съветници на Байдън са уверени, че той напълно е загубил шансовете си за преизбиране.

Националният комитет на Републиканската партия на САЩ подчерта, че неговата конвенция в Милуоки, която трябва да бъде открита в понеделник, няма да бъде отменена или отложена. Тръмп ще присъства на конгреса, уточни комисията.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 46 гласа.

Свързани новини