Отидете към основна версия

2 151 12

Премиерите на Белгия и на Украйна са подписали споразумение за сътрудничество

  • украйна-
  • белгия-
  • подписали-
  • споразумение-
  • сътрудничество

Белгия ще осигури 150 милиона евро, които ще бъдат използвани основно за възстановяване на унищожената енергийна мрежа в Киев и околностите на украинската столица.

Снимка: БГНЕС

Премиерите на Белгия Александер де Кро и на Украйна Денис Шмигал са подписали споразумение за сътрудничество в усилията за възстановяване на щетите, причинени от руското военно нападение, съобщиха белгийските медии. Споразумението е било сключено на онлайн среща и влиза в сила от днес, предава БТА.

Предвижда се в следващите четири години Белгия да осигури 150 милиона евро, които ще бъдат използвани основно за възстановяване на унищожената енергийна мрежа в Киев и околностите на украинската столица. Предвижда се също в болници и училища да бъдат изградени укрития, за да може да се осигури необходимата евакуация при въздушно нападение. Медиите отбелязват, че украинската електропреносна система е от съветски времена, стара и централизирана, което води до пълна загуба на снабдяване на стотици хиляди домакинства с ток и отопление, когато бъде нанесен удар по основно звено от мрежата.

До настъпването на зимата Украйна ще получи 20 млн. евро от осигурената помощ за изграждане на нови мощности за производство на ток. Очаква се в близките седмици около 40 болници да бъдат оборудвани със средства за самостоятелно производство на електроенергия.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: