Отидете към основна версия

2 035 48

Пентагона: Израел се защитава от хусите. Това е негово право!

  • пентагон-
  • пентагона-
  • лойд остин-
  • израел-
  • хуси

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани осъди израелския удар

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е обсъдил нападението на израелските военновъздушни сили срещу йеменско пристанище в телефонен разговор с израелския си колега Йоав Галант и е потвърдил подкрепата на САЩ за усилията на Израел в областта на сигурността и самозащитата, съобщиха от Пентагона.

„Секретарят потвърди твърдия ангажимент на Съединените щати към сигурността на Израел и правото на Израел на самозащита“, се казва в изявлението.

Остин „призна, че действията на Израел са последвали месеци на нападения от страна на хутите срещу държавата Израел“.

По-рано Израелските сили за отбрана заявиха, че израелските военновъздушни сили са нанесли удар по хутите близо до пристанището Ходейда в Йемен. ЦАХАЛ нарекоха това отговор на „стотиците удари по израелска територия през последните месеци“.

Мохамед ал-Бухаити, член на политическия съвет на хутите, заяви след атаката на пристанището, че ще засили военните операции срещу Израел.

„Израелската агресия срещу Йемен няма да спре нашите военни операции в подкрепа на палестинския народ. По-скоро напротив, те ще се увеличат, докато агресията срещу Газа не спре. Ще отговорим на ескалацията с още по-голяма ескалация“, написа Ал-Бухаити в социалната мрежа X.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани осъди израелския удар, като предупреди, че „опасният авантюризъм“ на Израел може да предизвика регионална война. Израел и неговите спонсори „носят пряка отговорност за опасните и непредсказуеми последици от авантюристичните атаки срещу Йемен“, заяви Канаани.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 35 гласа.

Свързани новини