Отидете към основна версия

3 361 2

Учени контролират мозъка на муха чрез лазер

  • муха-
  • лазер-
  • учени

Те са успели да накарат насекомото да изпита полово привличане към топче восък

Снимка: Уикипедия


Невролози са успели да контролират съзнанието на муха чрез лазер, съобщава The Verge. Чрез новия метод лазерът активира отдалечени мозъчни райони. Изследователите са успели да активират рефлекс за ухажване и размножаване у мухата, карайки я да изпита привличане към топче восък.

Учените от университета „Хауърд Хюз“ във Вирджиния са използвали за основа на експериментите си метод, активиращ неврони чрез използване на светлина върху мишки. Той обаче не действа на мухите, тъй като светлинните лъчи не могат да проникнат в техните екзоскелети. Новият метод обаче използва инфрачервени лазери, доставящи сигнали директно до мозъка на мухата.

Първоначално насекомите са били инжектирани с чувствителен към топлината химикал, който се свързва с рецепторите на неврони, предизвикващи определени действия. След облъчването с лазер насекомите са били привлечени от всякакви предмети около тях. Ефектът бил толкова силен, че продължил 15 минути след края на експеримента.

За изследователите е интересно да проверят какво би се случило, ако се активират едновременно два неврона, имащи противоположни функции. Казано с други думи, какво би се случило, ако едновременно бъде активиран невронът, каращ мухата да се движи напред, и този, който я подтиква да се движи назад. Подобен експеримент би могъл да помогне на учените да разберат невронната йерархия, управляваща нашия собствен мозък и процесите при взимане на решения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини