Отидете към основна версия

2 281 47

The New York Times: F-16 няма да променят веднага ситуацията на бойното поле

  • украйна-
  • русия-
  • ф-16

Те ще срещнат мощния отпор на руската противовъздушна отбрана

Доставката на изтребители F-16 на Украйна от Запада няма да може веднага да промени ситуацията на бойното поле, пише вестник The New York Times.

Отбелязва се, че липсата на обучени пилоти и ограничен брой изтребители "ще ограничат влиянието" за хода на военните действия в близко бъдеще.

„Русия имаше много време да укрепи своята отбранителна инфраструктура, особено в зоните на фронтовата линия. F-16 и техните пилоти ще срещнат твърда съпротива от руската противовъздушна отбрана както на земята, така и в небето“, каза Хънтър Стол, военен експерт в мозъчния тръст RAND.

По-рано украинският президент Владимир Зеленски заяви, че F-16, обещани на Киев от западните страни, все още не са пристигнали. На 10 юли пресслужбата на Белия дом публикува съвместно изявление на лидерите на Дания, Холандия и Съединените щати относно плановете за предоставяне на изтребители F-16 на Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че съюзниците от НАТО работят, за да гарантират, че „украинските пилоти ще използват F-16 още това лято“. По-късно Зеленски обяви споразумение с Полша, което, според него, ще ускори доставката на тези изтребители в Украйна.

Руският президент Владимир Путин подчерта, че доставката на нови оръжия за Украйна, включително F-16, няма да промени ситуацията на фронта, но ще доведе до удължаване на конфликта.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.

Свързани новини