Отидете към основна версия

1 706 35

САЩ са сигурни, че "Хизбула" е извършила атаката на Голанските възвишения

  • сащ-
  • хизбула-
  • израел

Това беше тяхна ракета, изстреляна от район, който те контролират, заявиха от Белия дом

Ливанската групировка "Хизбула" е извършила "ужасяващото" нападение на Голанските възвишения, при което вчера загинаха дванадесет младежи на възраст между 10 и 16 години. Това заяви Белият дом, цитиран от световните агенции и БТА.

"Това нападение беше извършено от ливанската "Хизбула". Това беше тяхна ракета, изстреляна от район, който те контролират", заяви говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

По-рано днес Ливан призова за международно разследване след смъртоносния удар, при който бяха ранени и 30 младежи, а друг, на 13-годишно момче е в неизвестност.

По данни на Израел ракетата е била иранска ракета "Фалак" с 53-килограмова бойна глава. Според израелското министерство на външните работи "Хизбула", която отрича да е извършител на нападението, е единствената, която притежава такава ракета.

"Нашата подкрепа за сигурността на Израел е непоколебима и непоклатима пред лицето на всички заплахи, идващи от Иран, включително от страна на "Хизбула", заяви говорителката Адриана Уотсън.

САЩ работят и за дипломатическо решение по границата между Израел и Ливан, "което ще сложи край на всички нападения веднъж завинаги и ще позволи на гражданите от двете страни на границата да се завърнат безопасно у дома", добави тя.

Съветникът по сигурността на вицепрезидента Камала Харис пък написа в "Екс", че тя осъжда тази "ужасяваща атака от страна на "Хизбула".

По-рано днес Израел обеща да "удари врага със сила".

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.

Свързани новини