Отидете към основна версия

3 104 29

Въоръжените сили на Украйна няма да могат да използват пълния капацитет на получените F-16

  • въоръжени сили-
  • украйна-
  • f-16

Украински официални лица по-рано споделиха намерението си да използват F-16 и други самолети като част от по-широк противовъздушен чадър в координация със съществуващите системи за противовъздушна отбрана

Снимка: БГНЕС

Украйна получи ограничен брой изтребители американско производство F-16. Засега обаче Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) няма да могат да използват пълния им капацитет. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН, цитирано от Фокус.

Според Института вероятно ще минат "няколко месеца, преди Украйна да може да използва тези самолети в мащаб“. На 31 юли западните медии съобщиха, че първата партида F-16 наскоро е пристигнала в Украйна и че страната скоро ще получи още самолети.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис потвърди, че "неопределен брой“ F-16 са били в Украйна на 31 юли и скорошни кадри показват, че изтребителите работят над украинското въздушно пространство.

Украински официални лица по-рано споделиха намерението си да използват F-16 и други самолети като част от по-широк противовъздушен чадър в координация със съществуващите системи за противовъздушна отбрана, но многократно са подчертавали, че Киев ще трябва да получи значителен брой изтребители за реализиране на тези планове.

Президентът на страната Володимир Зеленски по време на интервю на 1 август призова западните страни да подкрепят способността на Украйна да нанася удари по военни цели на руска територия и отбеляза, че оцеляването на държавата зависи от подкрепата на Запада за удари дълбоко в Русия.

"Почти сигурно украинската армия няма да пожелае или не може да интегрира F-16 в конвенционална противовъздушна отбрана или мисии за удари на далечни разстояния, докато не получи допълнителни самолети“, обобщава ISW.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: