Тема: Украйна

2 Август, 2024 09:52 3 097 29

Въоръжените сили на Украйна няма да могат да използват пълния капацитет на получените F-16

  • въоръжени сили-
  • украйна-
  • f-16

Украински официални лица по-рано споделиха намерението си да използват F-16 и други самолети като част от по-широк противовъздушен чадър в координация със съществуващите системи за противовъздушна отбрана

Въоръжените сили на Украйна няма да могат да използват пълния капацитет на получените F-16 - 1
Снимка: БГНЕС

Украйна получи ограничен брой изтребители американско производство F-16. Засега обаче Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) няма да могат да използват пълния им капацитет. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН, цитирано от Фокус.

Според Института вероятно ще минат "няколко месеца, преди Украйна да може да използва тези самолети в мащаб“. На 31 юли западните медии съобщиха, че първата партида F-16 наскоро е пристигнала в Украйна и че страната скоро ще получи още самолети.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис потвърди, че "неопределен брой“ F-16 са били в Украйна на 31 юли и скорошни кадри показват, че изтребителите работят над украинското въздушно пространство.

Украински официални лица по-рано споделиха намерението си да използват F-16 и други самолети като част от по-широк противовъздушен чадър в координация със съществуващите системи за противовъздушна отбрана, но многократно са подчертавали, че Киев ще трябва да получи значителен брой изтребители за реализиране на тези планове.

Президентът на страната Володимир Зеленски по време на интервю на 1 август призова западните страни да подкрепят способността на Украйна да нанася удари по военни цели на руска територия и отбеляза, че оцеляването на държавата зависи от подкрепата на Запада за удари дълбоко в Русия.

"Почти сигурно украинската армия няма да пожелае или не може да интегрира F-16 в конвенционална противовъздушна отбрана или мисии за удари на далечни разстояния, докато не получи допълнителни самолети“, обобщава ISW.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ъхъ

    39 4 Отговор
    С дългото 20мм оръдие не могат да уплашат и гаргите!😂😂😂
  • 3 Кукичка

    4 35 Отговор
    За руските шаранчета.
  • 4 да де

    42 3 Отговор
    Използването на прехваленитфЪ-та ще доведе до непоправими репутационни загуби за производителите и спад на поръчките.
  • 5 Вашето мнение

    38 4 Отговор
    F16 Няма да влиза в бой, всички ще видят какъв боклук е

    Коментиран от #23

  • 6 Макето

    42 3 Отговор
    Тези хора-украинци, не разбраха ли, партньорите им имат нужда от тази война и само ги мамят с остарялата си техника? Изтребват ги, за да може след това да купят земята им на безценица.

    Коментиран от #16

  • 7 &&&&&&&&

    35 5 Отговор
    Жак Гиймен: F-16 - смъртоносно оръжие, което ще накара Путин да трепери? Нека бъдем сериозни!
    Продават ни бъдещото пристигане на F-16 в Украйна като смъртоносно оръжие, което ще обърне прилива в украинския театър на военните действия. Малко сериозно!
    Зеленски нарече решението на САЩ да доставят F-16 "историческо" и каза, че е "убеден, че Русия ще загуби войната".
    Очевидно блъф за укрепване на морала на изтощена и разтегната украинска армия, която губи по 1500-2000 войници на ден, пробивайки руската отбрана - истинска непробиваема стена за почти три месеца катастрофална контраофанзива на Киев, която доведе до загубата на почти цялата украинска армия - нейната трета армия и всички оръжия, предоставени от НАТО.
    Ако този проект е успешен, той ще завърши като сегашната контраофанзива, тоест пълно фиаско. Тази ескалация има само една цел - да удължи войната до изборите в САЩ, като същевременно поддържа мита за победата на Украйна. Решение, преди всичко политическо, за поддържане на проукраински настроения в Европа. 11 държави вземат участие в това обучение на украински пилоти F-16. Но нищо няма да промени хода на историята.

    Коментиран от #9

  • 8 КОТарАК 🐱

    9 31 Отговор
    РФ с въздушно превъзходство превзе 3 села и 2 бараки , смятайте като го загуби...затова е тоя рев от Кремъл и русофили

    Коментиран от #11

  • 9 &&&&&&&&

    28 2 Отговор

    До коментар #7 от "&&&&&&&&":

    Защото НАТО вече не воюва с афганистанците на дрипи, а с руснаците, оборудвани с най-добрите бойни самолети в света, включително последно поколение МиГ и Сухой.
    Жак Гиймен:
    От една страна, подготовката на украинските пилоти е дългосрочна задача, от друга страна, цялата логистична част ще постави НАТО в позицията на пълноправен участник във военните действия. Излишно е да казвам, че руснаците няма да се отпуснат пред тази заплаха. Руските пилоти не само ще се грижат за F-16, но и ще насочват ракети към всички обекти, от които ще оперират украинските самолети. Очевидно в самата Украйна, но също и в Полша и Румъния, ако НАТО направи самоубийствения избор в полза на предполагаема съвместна война.
    „През юни Владимир Путин сигнализира, че руските въоръжени сили ще проучат възможностите за унищожаване на тези самолети, ако са базирани извън Украйна.“
    "Появата в Украйна на самолети F-16, способни да носят ядрено оръжие, ще се разглежда от Русия като заплаха в ядрената област", каза през юли ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров.
    НАТО пак жонглира с бутилки нитроглицерин.
    Ето една отлична статия, която подробно описва сложността на това начинание, което много участници във войната на НАТО подценяват.
  • 10 МирО

    32 4 Отговор
    То въпросът е : Въобще ще могат ли да използват 40 годишните самолетчета?
    Следващите дарения ще са от селско-стопанската авиация, май??
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дън Бай

    28 4 Отговор
    Патрулират на полско-украинската граница и тренират упражнението "бягам бързо".
  • 13 Украйна е решила да се самоликвидира,

    26 3 Отговор
    твърдо върви по този краварски сценарий!?
  • 14 Злобното Джуджи

    25 2 Отговор
    Темата Украйна се изчерпа като и самата Украйна.
    Ясно е че работата отива към Капитулация.
    Лека им пръст на украинските войничета.
    Украинките други надали вече ще народят.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ханку БраДТ

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "Макето":

    Украинците въобще не са глупави.Всичко са разбрали много преди всички останали...Само Вие не сте разбрал,че тях никой не ги пита...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пак лъжат

    13 1 Отговор
    Украйна няма писти за да използва Ф-16.
    От къде ще излитат?
  • 22 Батето

    7 0 Отговор
    Демек ще ползват само катапултите.Когато се наложи. :))))))))))))))))))) Абе да си ползват чертежите,че по-безопасно.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Седалгин Нео

    3 0 Отговор
    "F16 Няма да влиза в бой, всички ще видят какъв боклук е"

    Точно така. Ще го използват най-вече за платформа за въздушно базиране на далекобойни крилати ракети въздух-земя. Не случайно немците от месец насам разтръбиха навсякъде, че не налагат ограничения на Бандеристан за използване на оръжията им по цели на руска територия. Най-вероятно скоро ще (про)дадат на укрите мечтаните ТАУРУС. Те са пригодени за подвеските Фъ-16. Програмирането на целите за ТАУРУС се извършва на земята, така че на фърчилата не им трябва специално оборудване за пуск.

    ПП. Не се връзвайте на тия, дето ви плашат, че Фъ може да носи ракети с тактически ядрени бойни глави. Никой не е толкова луд. Или трябва да се предаде контролът върху тях на НаркоманЯ, което по доктината на ОТАН е немислимо, дори на отделните страни членки. А никоя страна няма да даде команда за пуск на каквито и да е ядрени боеприпаси по територията на Русия, дори и от територията на Бандеристан.
  • 25 Защо бе хохолски троли ...

    2 0 Отговор
    ... млъкнахте и свалихне гарда?
  • 26 Мишел

    5 0 Отговор
    Украински официални лица казаха: не очаквайте чудеса, просто такива са възможностите на F16.
  • 27 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    Припомняме, че в Русия обещаха награда от 15 милиона рубли за първия унищожен американски самолет. В почти военните ресурси се чудят кой ще го получи: пилоти на изтребители, ракетчици, зенитни стрелци, оператори на БЛА или F-16 ще се самоубие.
  • 28 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ПРИКЛЮЧИ " РАЗМЯНАТА " -- 2 КЪМ 1 !!!!!!!! СЕГА ЩЕ БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ЛЕТИЩАТА В УКРА -ЗА Ф-16 -"ПЕНСИОНЕР " !!!???!!!
  • 29 Хотдог

    0 0 Отговор
    Те да излетят от Румъния и ще се приземят пред Крим.Белканто има там склад.
Новини по държави: