Отидете към основна версия

1 386 8

Макао изисква подписване на клетвена декларация в полза на принципа "един Китай" за издаване на виза

  • тайван-
  • китай-
  • принцип-
  • един китай-
  • макао-
  • виза

Мярката се прилага от 2019 г. насам

Служител на Министерство на външните работи на Тайван, който трябваше да бъде командирован в представителството на Тайван в Макао, не успя да получи виза от правителството на Макао, след като отказа да подпише клетвена декларация, признаваща принципа на Пекин за „Един Китай“ – това заявиха от Съвета по континенталните въпроси (МАС) по-рано тази седмица.

Предишният служител, настанен в Икономическия и културен офис на Тайпе в Макао, се завърна на 23 юли, след като беше командирован там повече от 10 години. Неговият колега, който трябваше да поеме поста, не получи виза, „тъй като правителството на Макао продължава едностранно да налага политически условия за кандидатстване за виза“, каза той.

От 2019 г. правителството на Макао изисква от тайванските служители в Икономическия и културен офис на Тайван да подписват клетвени декларации, признаващи принципа „един Китай“, като изрично условие, за да им бъдат издадени визи.

Тайванските служители, командировани преди прилагането на мярката, успяха да останат на територията, като удължиха първоначалните си визи.

Заместник ръководителят и говорител на МАС Лян Уен-чи заяви, че ако правителството на Макао продължи да налага това изискване, това ще повлияе сериозно на гражданския обмен между Тайван и Макао, а тайванските власт на свой ред „ще се подготвят за най-лошото“, без да уточнява какви действия ще бъдат предприети.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини