4 Август, 2024 10:28 1 385 8

Макао изисква подписване на клетвена декларация в полза на принципа "един Китай" за издаване на виза

  • тайван-
  • китай-
  • принцип-
  • един китай-
  • макао-
  • виза

Мярката се прилага от 2019 г. насам

Служител на Министерство на външните работи на Тайван, който трябваше да бъде командирован в представителството на Тайван в Макао, не успя да получи виза от правителството на Макао, след като отказа да подпише клетвена декларация, признаваща принципа на Пекин за „Един Китай“ – това заявиха от Съвета по континенталните въпроси (МАС) по-рано тази седмица.

Предишният служител, настанен в Икономическия и културен офис на Тайпе в Макао, се завърна на 23 юли, след като беше командирован там повече от 10 години. Неговият колега, който трябваше да поеме поста, не получи виза, „тъй като правителството на Макао продължава едностранно да налага политически условия за кандидатстване за виза“, каза той.

От 2019 г. правителството на Макао изисква от тайванските служители в Икономическия и културен офис на Тайван да подписват клетвени декларации, признаващи принципа „един Китай“, като изрично условие, за да им бъдат издадени визи.

Тайванските служители, командировани преди прилагането на мярката, успяха да останат на територията, като удължиха първоначалните си визи.

Заместник ръководителят и говорител на МАС Лян Уен-чи заяви, че ако правителството на Макао продължи да налага това изискване, това ще повлияе сериозно на гражданския обмен между Тайван и Макао, а тайванските власт на свой ред „ще се подготвят за най-лошото“, без да уточнява какви действия ще бъдат предприети.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Макао е бивша Британска Колония, натам е Ясно де!

    Коментиран от #4

  • 2 Търновец

    1 12 Отговор
    Тайван никога не е бил Китай, нито пък Тибет и страната Манчжурия, а преди години Китай и Виетнам бяха пред война. Съветите подариха Манчжурия на Китай, а взеха от Япония Сахалин и цялата Курилска верига. Китай може да изяви претенции към части на Сибир.

    Коментиран от #6

  • 3 Китай на две блата

    1 10 Отговор
    Китай да си взима Макао и да си гледа ориза. Свободният и демократичен свят не толерира агресори, манипулатор, изнудвачи и каквато и да е комунистическа сган.
  • 4 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Там коренното население бяха Полинезийци както и в Тайван, а част от населението на Южна Япония - Окинава - идват тъкмо от Полинезия през Тайван и се смесват с етноси дошли в сегашна Япония от Манчжурия
  • 5 Гориил

    8 1 Отговор
    За да премив през Русия, ще трябва да подпишете клетвена декларация че Крим и Донбас се признават за руски. В противен случай се насочете към Червено море и Аденския залив.
  • 6 ежко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Търновец":

    Може,може,ама няма да стане!Засега Тайван е на дневен ред!

    Коментиран от #7

  • 7 Търновец

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "ежко":

    Преди години доларът беше 60 копейки а сега е 85 рубли. Ако си вземе рафинерията в Бургас и прекъснем Турски поток доларът става 100 рубли.

    Коментиран от #8

  • 8 Гориил

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Търновец":

    Москва признава, че ще бъдете принудени да спрете транзита на газ, но това си е ваш проблем. Веднага ще усетите спада на жизнения стандарт. Всяка година България получава милиарди евро без да прави и харчи нищо.Като истински европеец лесно ще прекрачите червените линии на националните си интереси. Това вече се е случвало в историята на България.