Отидете към основна версия

1 945 33

Атомно напрежение! Запорожката АЕЦ отново е на ръба на спирането на тока

  • русия-
  • украйна-
  • запорожка аец-
  • международна агенция за атомна енергия

"Енергоатом“ отбеляза, че под контрола на руските войски, които се намират в ЗАЕЦ, деградацията непрекъснато се задълбочава във всички зони на експлоатация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) отново е на ръба на спирането на тока - на 22 август поради обстрел бе повредена външната линия, по която съоръжението получаваше захранване от украинската енергийна система за собствените си нужди, съобщава УНИАН.

Пресслужбата на "Енергоатом“ отбеляза, че в момента Запорожката АЕЦ е свързана с украинската енергийна система само с един електропровод – линията "Днепровская“. Ако тя бъде повредена, ще възникне аварийна ситуация поради загуба на външно захранване на помпите, охлаждащи активните зони на реакторите и басейните за охлаждане на горивото в централата.

"Енергоатом“ отбеляза, че под "контрола“ на руските войски, които се намират в ЗАЕЦ, "деградацията непрекъснато се задълбочава във всички зони на експлоатация“.

"Към неотдавнашния пожар, когато поради небрежност или умишлен палеж една от двете съществуващи охладителни кули на атомна електроцентрала напълно изгоря, сега е добавено събитие със заплаха от загуба на външно захранване на станцията. Липсата на компетентен, квалифициран и лицензиран персонал сред нашествениците и превръщането на Запорожката АЕЦ във военна база прави невъзможна безпроблемната ѝ работа“, се казва в изявлението.

От компанията припомниха, че от началото на руската окупация Запорожката АЕЦ вече е претърпяла осем пълни прекъсвания на тока и едно частично - с пускане на аварийни дизелгенератори и системи за безопасност. Тяхната повреда може да доведе до авария.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: