Отидете към основна версия

1 623 55

Един убит и трима ранени при руско ракетно нападение в украинския град Днепър

  • украйна-
  • русия-
  • днепър-
  • атака-
  • монголия-
  • владимир путин-
  • рустем умеров-
  • рафаел гроси

Украйна упрекна Монголия, че не е арестувала Путин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили извършиха вчера ракетно нападение срещу град Днепър в Централна Украйна, при което загина един човек и още трима души бяха ранени, съобщи в "Телеграм" началникът на Днепропетровската областна военна администрация Сергий Лисак, цитиран от Ройтерс и БТА.

Лисак допълни, че при удара са били нанесени и щети на няколко жилищни сгради в един от районите на града.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че се е срещнал вчера с френския министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню, за да обсъдят ситуацията на фронтовата линия и противовъздушната отбрана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на негов пост във "Фейсбук".

Според Умеров официални представители на генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна са информирали Льокорню за ситуацията на бойното поле, както и за критичните нужди на украинските войски в сраженията срещу инвазията на Русия.

Обсъдени са били и възможностите за съвместни предприятия в областта на отбранителната промишленост, добави украинският министър на отбраната.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси отново ще пътува днес до Киев, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Предвидено е той да посети също и Запорожка атомна електроцентрала в югоизточната част на страната, съобщи вчера МААЕ.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е контролирана и окупирана от Русия от 2022 г. насам. Съоръжението е било обект на многократни нападения и саботажи, за които Москва и Киев взаимно си прехвърлят вината.

В средата на август Гроси заяви, че ситуацията със сигурността около Запорожката АЕЦ се "влошава". Той говори след взрив, станал в непосредствена близост до централата, който според експерти на МААЕ е бил причинен от дрон, носещ експлозив.

Украинското министерство на външните работи разкритикува Монголия, че не е арестувала гостуващия лидер на Кремъл Владимир Путин, издирван със заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на пост в "Телеграм" на говорителя на ведомството Георгий Тихий.

Според Тихий така страната е нанесла сериозен удар на международната наказателна правна система. Отказът на Монголия да задържи Путин е "тежък удар за Международния наказателен съд и за системата на наказателното право", написа той.

"Монголия позволи на обвиняем престъпник да избегне правосъдието, като по този начин споделя отговорността за военните престъпления", добави говорителят на украинското външно министерство.

По думите му Украйна ще работи със своите съюзници, за да гарантира, че Монголия ще понесе последиците от това. Миналата седмица Украйна призова Улан Батор да арестува Путин по време на посещението му в страната.

Путин пристигна в Монголия днес за преговори, които изглежда ще се съсредоточат главно върху нов газопровод, свързващ Русия и Китай.

Заповедта за арест на Международния наказателен съд, издадена миналата година срещу Путин, задължава 124-те държави членки на МНС, сред които е и Монголия, да арестуват Путин и да го предадат на съда в Хага, ако руският лидер стъпи на територията на някоя от тези страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: