Отидете към основна версия

4 191 59

Полша поиска спиране на социалните помощи за украински мъже в Европа

  • полша-
  • социални помощи-
  • бегжанци-
  • украйна-
  • радослав шикорски

За мярката говори в Киев външният министър Шикорски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските правителства трябва да спрат социалните помощи за украински мъже в наборна възраст, които живеят в техните страни, каза външният министър на Полша в Киев.

Това е мярка, която според Радослав Шикорски ще помогне на Украйна да набере повече войници, за да се сражава с руските сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След среща в Киев с украинския си колега, министър Шикорски настоя за прекратяване на социалните помощи за украинските мъже бежанци. Той каза още, че това би облекчило държавните финанси на страните в Западна Европа, приели бежанци от Украйна.

Повече от 4,1 милиона украинци са били със статут на временна закрила в страните от Европейския съюз от юли тази година и около 22% от тях са били пълнолетни мъже, според данни от статистическата служба на ЕС – Евростат.

„Спрете да плащате социално подпомагане за хора, които подлежат на украинска военна повинност. Не трябва да има финансови стимули за избягване на повиквателната в Украйна", каза Шикорски на конференция на международни лидери в Киев.

„Не е човешко право да получаваш финансова помощ, за да избегнеш военна повинност да защитиш страната си. Ние в Полша не го правим."

Украинският външен министър Андрий Сибига приветства призива на Шикорски.

„Време е наистина да повдигнем въпроса Европейският съюз да разработи програми за връщане на украинците у дома. Със сигурност трябва да се създадат подходящи условия за това. Това трябва да е на дневен ред. И аз подкрепям идеята на министър Шикорски“, каза Сибига.

Близо 31 месеца от началото на войната срещу Русия, в период, когато силите на Москва бавно, но стабилно напредват в Източна Украйна, Киев се нуждае от повече войници, за да поддържа отбранителните си линии, да извършва ротация на изтощените войски и компенсиране на загубите.

Русия има значително предимство в жива сила и оръжия на бойното поле.

По-рано тази година Украйна прие ново законодателство и приложи допълнителни мерки, с цел увеличаване на темпото на мобилизация в армията.

По новия закон Киев изисква украински мъже, живеещи в чужбина, да актуализират информацията във връзка с военната си повинност. Законът насърчава украинците да се върнат в Украйна и да се включат в сраженията.

Украйна въведе военно положение в началото на руската инвазия през февруари 2022 г., забранявайки на мъже на възраст от 18 до 60 години да пътуват в чужбина без специално разрешение и започна поетапно мобилизиране на цивилни мъже във въоръжените сили.

Но много мъже на военна възраст остават в чужбина, за да избегнат повиквателни. Това става на фона на съобщения за корупция в наборните комисии.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания