Отидете към основна версия

538 9

Тайван сключи военна сделка със САЩ на стойност 228 милиона долара

  • тайван-
  • военна сделка-
  • сащ

Новият пакет с резервни части ще подобри бойната готовност на Тайван в отговор на китайските нахлувания в сивата зона

Снимкa: БГНЕС

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е дал зелена светлина за военна продажба на Тайван, включваща резервни части на стойност около 228 милиона долара, според информация от "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Тайванските въоръжени сили посочват, че тези части са от ключово значение за поддържането на бойната им готовност в отговор на засилените действия на Китай в т.нар. сива зона.

В изявлението на Държавния департамент се подчертава, че запасите от резервни части ще бъдат върнати, ремонтирани и изпратени отново на Тайван от наличните ресурси на правителството на САЩ, без да се очакват затруднения в интеграцията на тези компоненти във въоръжените сили на Тайван.

Министерството на отбраната на Тайван изказа благодарност за помощта, като отбеляза, че пакетът с оръжейни доставки се очаква да бъде в сила в рамките на месец.

В допълнителното си изявление, министерството посочи, че "постоянните намеси на китайските комунисти в сивата зона са ограничили възможностите за обучение и бързото реагиране в нашето въздушно и морско пространство".

Ремонтът и връщането на авиационните части, договорени със САЩ, ще помогнат за поддържането на висока степен на бойна готовност и сигурност на различни видове военно въздушно оборудване, уточняват от Министерството на отбраната на Тайван.

През последните години Китай засилва военния и политическия натиск върху Тайван, за да наложи своите териториални претенции, които Тайпе категорично отхвърля.

Китай използва тактики на военни действия в сивата зона, които не водят до директни сблъсъци, но поддържат натиск върху тайванските сили. Сред тези действия са редовните патрули на бреговата охрана в близост до островите Кинмен, контролирани от Тайван и намиращи се в обсега на Китай.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини