Отидете към основна версия

1 073 16

Украинският парламент одобри увеличаване на бюджета с 12 млрд. долара за отбранителния сектор

  • украйна-
  • парламент-
  • увеличаване-
  • бюджет

Допълнителните средства ще бъдат насочени към военното финансиране на фона на руската агресия  

Снимка: БГНЕС

Парламентът на Украйна днес одобри актуализация на разходната част на държавния бюджет на страната. Тя се увеличава с 500 млрд. украински гривни (12,05 млрд. долара), предаде УНИАН, цитирано от БТА.

Допълнителните средства ще бъдат насочени към сектора на отбраната на опустошената от руската военна агресия страна, посочват украински депутати.

С одобрената днес актуализация разходната част на украинския бюджет се увеличава с около 13% до близо 90 млрд. долара. Допълнителните средства са необходими за изплащане на "военни надбавки" на войниците и офицерите, които се сражават с руската армия, отбелязва ДПА.

Икономиката на Украйна пострада тежко от началото на руската инвазия през февруари 2022 година. Правителството в Киев е изправено пред бюджетен дефицит от между 400 и 500 млрд. украински гривни (9,64 - 12,05 млрд. долара), съобщават украински официални лица. Те посочват, че правителството на Украйна планира да покрие дефицита през тази година чрез увеличение на данъците, свиване на социалните разходи и нови заеми, включително и от Европейския съюз.

Централната банка на Украйна постепенно девалвира украинската гривна, за да подкрепи изпълнението на бюджета. От началото на годината националната валута на страната се е обезценила с около 8% спрямо долара и с почти 10% спрямо еврото, отбелязва ДПА.

От началото на годината украинското правителство е получило помощ в размер на около 16 млрд. долара от западните страни, които подкрепят Украйна. По данни на финансовото министерство в Киев, от февруари 2022 г. до края на 2023 г. международната помощ за страната възлиза на 73,6 млрд. долара.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: