Отидете към основна версия

1 172 57

Зеленски: Украйна е зависима от бързите решения на нашите съюзници

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • зеленски-
  • володимир зеленски-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ес

Зеленски заяви, че Украйна планира да използва предложения многомилиарден заем от ЕС за противовъздушна отбрана

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планът за победа на Украйна зависи от бързи решения, взимани от съюзниците тази година. Това изказване той направи по време на съвместна пресконференция с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в Киев. Пресконференцията се излъчва на живо на сайта на ЕК, предаде БТА.

Зеленски заяви, че Украйна планира да използва предложения многомилиарден заем от ЕС за противовъздушна отбрана, енергетика и вътрешни покупки на оръжия. По-рано в социалната мрежа Екс Фон дер Лайен обяви, че ЕК ще предостави на Украйна нов заем в размер до 35 млрд. евро (39 млрд. долара).

"Безмилостните руски атаки означават, че Украйна се нуждае от непрекъсната подкрепа от страна на ЕС", написа фон дер Лайен в публикацията в Екс. "Това е още един голям принос на ЕС за възстановяването на Украйна", добави тя.

“Искам да Ви благодаря за допълнителната енергийна подкрепа от 160 млн. евро за зимата", обърна се той към Фон дер Лайен. Зеленски отбеляза, че 100 млн. от тях идват от замразени активи. Продължават атаките срещу критично важна инфраструктура, всеки ден се хвърлят стотици управляеми бомби, каза още Зеленски. Много ценим вашата подкрепа и институцията ЕС. Благодаря за всички проекти, свързани с тази подкрепа, подчерта той.

Киев и Брюксел трябва да действат възможно най-бързо, за да демонстрират силата на Украйна и ЕС, подчерта Зеленски и предупреди, че не бива да се допуска възможността "агресорът да се адаптира" към санкционния натиск. Той призова да продължат да се налагат ограничителни мерки срещу Русия. Нуждаем се от истински дълготраен мир, а не просто от замразяване на конфликта, каза още украинският президент.

Русия отхвърли "плана за победа" на украинския президент Володимир Зеленски като опит да задържи Запада на негова страна и заяви, че това няма нищо общо с търсенето на начини за дипломатическо или политическо разрешаване на конфликта, предаде Ройтерс. Говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова заяви пред репортери, че планът изглежда като користен ход на украинския лидер, когото Москва обвинява, че се опитва да въвлече Запада в пълномащабна война срещу Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: