Отидете към основна версия

424 1

Факти за мирните инициативи на Казахстан

  • казахстан-
  • мирни инициативи-
  • политика

Страната твърдо следва курс на миролюбива и балансирана външна политика

Снимка: astanatimes.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След обявяването на независимостта си през 1991 г. Казахстан твърдо следва курс на миролюбива и балансирана външна политика. Страната се ангажира с многостранно сътрудничество в съответствие с Хартата на ООН, като участва активно в осигуряването на международна сигурност и стабилност.

Ангажиментът към този курс е подкрепен от редица инициативи, включително в областта на ядреното неразпространение, предоставянето на неутрална място за преговори за разрешаване на конфликти, активно сътрудничество в дейността на международните организации, хуманитарна помощ и принос в мироопазващите операции.

1. Неразпространение на ядрено оръжие

Казахстан е активен поддръжник на неразпространението на ядрено оръжие от първите дни на своята независимост, както се потвърждава от следните ключови инициативи:

* Отказ от ядрения арсенал: в началото на 1990-те години Казахстан доброволно се отказа от ядрения арсенал (1410 ядрени бойни глави – четвъртият по големина арсенал в света по това време) и го изведе от експлоатация, като предаде бойните глави и ядрените материали на Русия под международно наблюдение и демонтира системите за доставка.

* Закриване на Семипалатинския ядрен полигон (1991): една от най-ранните и значими стъпки на независим Казахстан е затварянето на Семипалатинския полигон, един от най-големите ядрени полигони в света. Това решение бележи ангажимента на страната да се премахнат ядрените заплахи.

* Зона без ядрено оръжие в Централна Азия (ДЗЯОЦА): През 2006 г. Казахстан съвместно със съседните страни създаде ДЗЯОЦА. Впоследствие Договорът беше ратифициран от всичките пет държави от Централна Азия и влезе в сила на 21 март 2009 г.

* Международен ден за действие срещу ядрените опити (2009): Общото събрание на ООН единодушно прие резолюция, предложена от Казахстан, обявяваща 29 август за Международен ден за действия срещу ядрените опити (на 29 август 1991 г. бе подписан указ за закриване на Семипалатинския полигон).

* Всеобщата декларация за изграждане на свят без ядрено оръжие, инициирана от Казахстан, приета от Общото събрание на ООН през декември 2015 г.

Разполагането на Банка с ниско обогатен уран на МААЕ в град Уст-Каменогорск е потвърждение на признаването от международната общност на Казахстан като надежден и отговорен партньор в неразпространението на ядреното оръжие.

2. Казахстан предлага неутрално място за подпомагане на разрешаването на конфликти

Използвайки своето геостратегическо местоположение, миролюбива и балансирана външна политика, Казахстан оказва всестранно съдействие за уреждане на регионални и международни спорове, предлагайки неутрално място за провеждане на преговори.

Основни дейности:

* Ролята на Казахстан в преговорите за иранската ядрена програма (2013 г.): През 2013 г. Казахстан предостави неутрално място за провеждане на два кръга преговори между Иран и групата 5+1 (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия), насочени към разрешаване на проблема с иранската ядрена програма. Срещите, проведени в Алмати, изиграха роля за насърчаване на диалога, който в крайна сметка допринесе за приемането на Съвместния всеобхватен план за действие за 2015 г.

* Астанински процес за Сирия (от 2017 г. до момента): Казахстан осигури провеждането в Астана на преговори за Сирия, в които участваха сирийското правителство, опозиционните сили на страната, както и Русия, Турция и Иран.

* Мирни преговори между Армения и Азербайджан (2024): През май 2024 г. Казахстан предложи в страната да се проведат мирни преговори между Армения и Азербайджан с цел двете страни да обсъдят сключване на мирно споразумение. През септември 2024 г. Азербайджан прие предложението на Казахстан за по-нататъшни преговори между Баку и Ереван за мирен договор.

3. Активна дейност в международни организации

Казахстан изгражда взаимоуважителни и взаимноизгодни отношения с всички страни по света. Астана твърдо се придържа към стратегическия курс за укрепване на многостранното сътрудничество с държавите от Централна Азия и възнамерява да продължи да допринася за по-нататъшното развитие на регионалното сътрудничество за поддържане на стабилността в региона. Казахстан се придържа към принципа: „Успешна Централна Азия - успешен Казахстан“.

Казахстан излезе с редица инициативи за създаване на регионални и международни организации в подкрепа на осигуряването на мир, сигурност и сътрудничество в различни сектори.

Ключови инициативи:

* Среща за взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА). Основан от Казахстан през 1992 г., многостранният форум насърчава мира, сигурността и сътрудничеството в цяла Азия чрез диалог и мерки за изграждане на доверие. 28-те държави-членки на СВМДА играят важна роля за укрепване на стабилността в региона.

* Ислямска организация за продоволствена сигурност (ИОПС). Казахстан инициира създаването на ИОПС през 2013 г. за справяне с проблемите на продоволствената сигурност в държавите - членки на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС). ИОПС насърчава развитието на селското стопанство, координира усилията за преодоляване на продоволствени кризи и насърчава обмена на опит между ислямските страни.

* Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС). Казахстан е една от страните-основателки на ШОС, чиято дейност е съсредоточена върху политическото, икономическото сътрудничество и гарантирането на сигурността в Евразия. През 2024 г. Казахстан председателства ШОС, насърчавайки инициативи за борба с тероризма, осигуряване на регионална стабилност и икономическо сътрудничество.

* През 2024 г. Казахстан едновременно председателства СВМДА, Организацията на тюркоезичните държави, Консултативните срещи на държавите от Централна Азия, Организацията на Договора за колективна сигурност, Ислямската организация за продоволствена сигурност и Международния фонд за спасяване на Аралско море.

* Конгрес на лидерите на световните и традиционните религии: от 2003 г. на всеки три години Казахстан свиква конгрес, обединяващ религиозни лидери от цял свят, за да насърчи диалога, разбирателството и мира между различните вероизповедания. Конгресът служи като уникална платформа за изграждане на толерантност и уважение между нациите и религиозните общности.

4. Ангажиментът на Казахстан за оказване на хуманитарна помощ

Казахстан допринася за глобалните хуманитарни усилия чрез Казахстанската агенция за международно развитие (KazAID), предоставяща подкрепа на развиващите се страни в кризисни ситуации.

Основни направления:

* Хуманитарна помощ за народа на Афганистан. Казахстан предоставя постоянна хуманитарна подкрепа на народа на Афганистан, включително изпращане на храни, предоставяне на стипендии за образование и насърчаване на развитието на инфраструктурата.

* Помощ при бедствия: Казахстан предоставя помощ на страни, засегнати от природни бедствия, като например финансова подкрепа за засегнатите от земетресения региони и медицинска помощ по време на пандемии. Така, по време на пандемията от COVID-19 Казахстан изпрати лекарства и лични предпазни средства на няколко нуждаещи се страни, включително съседите в Централна Азия и извън нея.

5. Принос за глобалната сигурност и поддържане на мира

Казахстан разглежда участието в мироопазващите дейности на ООН като важно направление в своята външна политика, насочена към укрепване на регионалната и глобалната сигурност.

Към днешна дата 630 казахстански военнослужещи са участвали в мироопазващи операции на ООН, други 157 миротворци в момента служат в мироопазващите мисии на ООН на Голанските възвишения, включително 139 военнослужещи в националния контингент + 1 щабен офицер, в Западна Сахара, Централноафриканската република, Демократична република Конго и Ливан. Центърът за мироопазващи операции на Министерството на отбраната на Република Казахстан („КАЗЦЕНТ“) се занимава с подготовката на миротворци за мисиите на ООН. От 2019 г. „КАЗЦЕНТ“ провежда сертифицирани от ООН мироопазващи курсове за подготовка на военнослужещи от държавите-членки на ООН за участие в мироопазващи мисии на ООН.

„КАЗЦЕНТ“ провежда обучителни курсове за военнослужещи от Африка, Азия и Европа. Само през 2023-2024 г. 74 чуждестранни миротворци от Великобритания, Йордания, Канада, Киргизстан, Нигерия, Русия, Саудитска Арабия, Тунис, Туркменистан, Турция, Узбекистан, Франция, Чехия и Япония повишиха квалификацията си в сертифицираните от ООН курсове на „КАЗЦЕНТ“.

Заключение

Курсът на Казахстан за изграждане на мир и сигурност, който включва ядрено разоръжаване, осигуряване на неутрална площадка за преговори, хуманитарна помощ и глобално миротворчество, потвърждава ангажираността на страната за напредък към по-сигурен и стабилен световен ред.

Материалът е предоставен от посолството на Казахстан в България

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини