Отидете към основна версия

1 209 31

Иран: Израел иска да въвлече Близкия изток в пълномащабна война

  • иран-
  • израел-
  • хизбула-
  • масуд пезешкиан

Тел Авив ни провокира да се включим към продължаващия почти година конфликт между тях и "Хизбула", заяви президентът на Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел иска да въвлече Близкия изток в пълномащабна война, като провокира Иран да се присъедини към продължаващия почти година конфликт между Израел и подкрепяната от Техеран ливанска групировка "Хизбула", заяви иранският президент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Масуд Пезешкиан предупреди за "необратимите“ последици от това.

Иранският президент, който говори пред група журналисти, след като пристигна в Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН, заяви: "Ние не желаем да бъдем причина за нестабилност в Близкия изток, тъй като последиците от това ще бъдат необратими“.

"Искаме да живеем в мир, не искаме война“, добави той. "Израел е този, който се опитва да създаде този всеобхватен конфликт.“

Пезешкиан, сравнително умерен политик, който беше избран през юли, обещавайки прагматична външна политика, обвини международната общност в мълчание пред това, което той нарече "израелския геноцид“ в Газа.

Призивът на Пезешкиан за разрешаване на конфликта в Близкия изток чрез диалог дойде, след като днес Израел отприщи интензивна вълна от въздушни удари срещу "Хизбула", което го превърна в най-смъртоносния ден в Ливан през почти едногодишния конфликт между Израел и подкрепяната от Техеран групировка.

„Ще защитаваме всяка група, която защитава своите права и себе си“, каза Пезешкиан, когато бе попитан дали Иран ще влезе в конфликта между Израел и "Хизбула". Той не уточни подробности.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини