Отидете към основна версия

5 869 38

Ескалация на напрежението: "Хизбула" удари израелски военни обекти

  • израел-
  • хизбула-
  • военни обекти-
  • напрежение

Ливанската групировка "Хизбула" нанесе ракетни удари по израелски военни летища, докато Израел отговори с въздушни атаки по цели в Южен Ливан.

Снимкa: БГНЕС

Ливанската групировка "Хизбула" е извършила атака с тежки ракети срещу военно летище в близост до град Афула и военновъздушната база "Рамат Давид" в Израел, съобщи ливанският телевизионен канал Al-Manar, позовавайки се на официално изявление на организацията, цитирано от News.bg.

Според изявлението на "Хизбула", групировката е изстреляла ракети "Фади 1" и "Фади 2" по военното летище "Магидо", разположено в западната част на Афула. В друго съобщение беше уточнено, че ракетите "Фади-2" са ударили базата и летището "Рамат Давид".

Al-Manar отбеляза, че в понеделник "Хизбула" е отговорила на продължаващите израелски военни действия в Ливан, като бойците на съпротивата са нанесли удари по израелски позиции в северната част на окупирана Палестина, включително в районите около Хайфа и Тиберия.

Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха, че във вторник между 02:39 и 02:40 ч. са засечени пет снаряда, изстреляни от Ливан, а в 03:11 ч. е регистрирано още едно изстрелване на десет снаряда. Някои от тях са били прихванати от противовъздушната отбрана, докато други са паднали в открити местности.

В отговор израелските военновъздушни сили са предприели удари срещу източниците на огъня, информира пресслужбата на израелската армия. Същевременно беше съобщено, че израелските военни продължават атаките срещу цели на "Хизбула" в Ливан в рамките на операция "Северни стрели".

"През последните часове, под ръководството на военното разузнаване, израелските военновъздушни сили атакуваха стотици обекти на "Хизбула", включително пускови установки, командни центрове и терористична инфраструктура в различни райони на Южен Ливан", се казва в официалното изявление на израелската армия, публикувано във вторник в Telegram.

През последното денонощие израелските военновъздушни сили са ударили приблизително 1 600 цели на "Хизбула" в Южен Ливан и долината Бекаа.

Междувременно ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че броят на загиналите от израелските въздушни атаки в страната е достигнал поне 492 души, включително 35 деца и 58 жени. Около 1 645 души са били ранени, според данни на министерството.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.

Свързани новини