Отидете към основна версия

1 380 42

Австралия и Великобритания ще произведат нов клас ядрени подводници

  • великобритания-
  • австралия-
  • ядрени подводници

САЩ, Австралия и Великобритания ще задълбочат военното си сътрудничество, включително с нов договор за подводници и хиперзвукови технологии

Снимкa: БГНЕС

Австралия и Великобритания ще сключат двустранен договор за производство на нов клас ядрени подводници, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg. Това ще се случи в рамките на партньорството AUKUS, което включва и Съединените щати.

Австралия ще закупи от САЩ ядрени подводници от клас "Вирджиния" през следващото десетилетие, а впоследствие, заедно с Великобритания, ще построи нов клас подводници AUKUS съгласно обявения пакт AUKUS от 2023 г.

"Ще преговаряме за двустранен договор между Австралия и Обединеното кралство, за да активираме нашата част от AUKUS", заяви австралийският министър на отбраната Ричард Марлс след среща с колегите си от Великобритания и САЩ вчера в Лондон. "Ще оперираме със същия клас подводници. Така че, когато погледнете индустриалното сътрудничество, трансфера на технологии, начина, по който всички тези механизми работят – това е предмет на договора", добави той.

Британският министър на отбраната Джон Хийли пък отбеляза, че на срещата на министрите на отбраната на AUKUS е било постигнато съгласие за използването на произведени във Великобритания торпеда Stingray в морски патрулни самолети P-8A, които се използват като самолети за лов на подводници в Индо-тихоокеанския регион.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че партньорите от AUKUS са провели значителни експерименти в наземния, подводния и електромагнитния спектър, за да подобрят способностите за водене на война като част от сътрудничеството в рамките на така наречения "втори стълб" на AUKUS.

В съвместно изявление се съобщава, че партньорите от AUKUS увеличават способността си да разработват и доставят офанзивни и отбранителни хиперзвукови технологии и ще проведат широкомащабно учение с дронове по-късно тази година.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: