Отидете към основна версия

8 688 35

Германия се изтегля от Русия

  • германия-
  • русия-
  • компании

Икономистите смятат, че големият губещ ще е руската икономика

Компании от Германия са започнали да се изтеглят от Русия в очакване на ЕС и САЩ да наложат санкции на Кремъл за анексирането на Крим, съобщава АП.

В момента в Русия са ангажирани около 6200 германски фирми - инвестициите им там възлизат на близо 20 милиарда евро.

"Обемът на преките инвестиции е относително малък", твърди за Дойче веле главният икономист на "Комерцбанк" Йорг Кремер и добавя, че това се отнася както за преките германски инвестиции в Русия, така и за преките руски инвестиции в Германия. "Отделни фирми имат силен ангажимент в Русия, но като цяло германските предприемачи са инвестирали значително повече средства в Китай, в Западна Европа или в САЩ. Едва 3% от германския експорт са предназначени за Русия", казва Йорг Кремер.

Експерти пресмятат, че близо 350 000 работни места зависят от бизнеса с Москва.

Икономистите смятат, че големият губещ ще е руската икономика, която продължава на зависи от износа на суровини, а не на създаването на продукти с ДДС. Москва печели близо $100 млн. дневно от продажба на газ в ЕС, смятат експертите.

От своя страна от Volkswagen заявиха, че не се отказват от плановете си за Русия.

Междувременно от „Фич“ (Fitch) понижи прогнозата по рейтингите на 9 руски компании, сред които енергийните гиганти „Газпром“ и „Лукойл“, от "стабилна" на "негативна".

Оценката отразява перспективата пред развитието на руски капитали и достъпа до международно финансиране.

Санкциите срещу Русия, които ЕС одобри в понеделник, засилват страховете на германската икономика от допълнително изостряне на конфликта. "Фирмите и без друго започнаха да понасят икономически щети още преди санкциите да са влезли в сила", казва шефът на Източната Комисия на германската икономика Екхард Кордес. Той е убеден, че ако се стигне до по-сериозни ограничения в бизнеса, руската, но и европейската икономика ще отслабят позициите си, обобщава „Дойче веле“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: