Отидете към основна версия

538 3

Конфликтът с Хизбула: Дик Схоф също настоява за мирни преговори

  • хизбула-
  • дик схоф-
  • мирни преговори

Дик Схоф: "Голяма регионална война трябва да бъде предотвратена на всяка цена"  

Снимка: БГНЕС

В разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, премиерът на Нидерландия Дик Схоф е призовал за прекратяване на огъня с Хизбула в Ливан, за да се предотврати по-нататъшна ескалация. Двамата лидери се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на ООН. Нетаняху е готов да продължи преговорите, но не се интересува от прекратяване на огъня, каза Схоф днес преди началото на заседанието на кабинета. Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия (АНП), цитирано от БТА.

Малко след завръщането си от Ню Йорк, Схоф заяви, че според него решението е сравнително близо. Разговорите продължават и според него Нетаняху е готов да продължи преговорите.

САЩ и Франция предложиха временно прекратяване на огъня за 21 дни, като Нидерландия подкрепя този план. Израел заяви почти веднага след обявяването на френско-американската инициатива, че не е съгласен с нея. В момента страната се готви за сухопътна офанзива в Ливан.

Схоф призова за временно прекратяване на огъня между Израел и Хизбула и в речта си пред Общото събрание на ООН. Според него голяма регионална война трябва да бъде "предотвратена на всяка цена".

Израелските бомбардировки в Ливан вече доведоха до стотици жертви. Израел иска да сложи край на обстрела на Хизбула срещу страната.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: