Отидете към основна версия

681 2

Иран осъди от трибуната на ООН "скандалните заплахи" на Нетаняху

  • иран-
  • израел-
  • оон

Израел пресича "червените линии" на Техеран и ситуацията става сериозна, заяви старши съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей

Снимка: YouTube

Иранският министър на външните работи Абас Арагчи осъди от трибуната на ООН "скандалните заплахи", които израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи на същото място по-рано вчера, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Имам послание за Иран: ако стреляте по нас, ние ще стреляме по вас. Няма място в Иран, което оръжията ни с голям обсег да не могат да достигнат, това важи за целия Близък изток", подчерта Нетаняху в своята реч по време на общополитическите дебати в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН.

Представителите на арабските страни и на Иран напуснаха залата, докато израелският премиер говореше.

След това Арагчи отправи на заседание на Съвета за сигурност на ООН остри критики по адрес на Нетаняху. "Исторически срам е един водещ убиец да се появи в (Организацията на) обединените нации и да отрови Общото събрание с отвратителни лъжи и възмутителни заплахи, че ще нахлуе в други страни и ще убие още хора", каза иранският външен министър.

Арагчи се срещна след това с руския си колега Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Целият Близък изток е на ръба на война, предупреди преди това Лавров на заседание на Съвета за сигурност, посветено на ситуацията в региона. Той се аргументира, че спиралата на насилието е излязла далеч извън зоната на арабско-израелската конфронтация, дестабилизирайки ситуацията в други региони.

"Искам всички да си припомнят нашата непроменена позиция: няма оправдание за терористичната атака (на "Хамас" срещу Израел) на 7 октомври, но е неприемливо всички палестинци да бъдат подложени на колективно наказание", каза руският външен министър.

Израел пресича "червените линии" на Техеран и ситуацията става сериозна, каза Али Лариджани, старши съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Изказването му последва израелската атака срещу централния щаб на "Хизбула" в южните предградия на Бейрут.

Пред държавната телевизия ИРИБ Лариджани заяви, че целта на удара на израелската армия е бил лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла.

Според съветника "убийствата няма да решат проблема на Израел (...) С убийството на лидерите на съпротивата други ще заемат тяхното място."

По-рано високопоставен ирански служител по сигурността каза за Ройтерс, че Техеран проверява съдбата на Насралла.

Източник, близък до "Хизбула", е потвърдил, че Насралла е жив.

Иранският президент Масуд Пезешкиан осъди атаката и я окачестви като "ясно и неоспоримо военно престъпление, което разкри още веднъж естеството на държавния тероризъм на ционисткия режим (Израел)", съобщи иранската държавна новинарска агенция ИРНА.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини