Отидете към основна версия

2 176 58

Иран спира ракетните удари, но заплашва с по-силна реакция при нови израелски атаки

  • иран-
  • ракетни удари-
  • израелски атаки

Израел и САЩ обещават ответни мерки срещу Иран, докато ООН и ЕС призовават за прекратяване на огъня

Техеран обяви в сряда, че прекратява ракетните удари по Израел, освен ако не бъде провокиран отново, предупреждавайки за по-сериозни последици при нови израелски атаки. Израел и САЩ обещаха ответни мерки срещу Иран, което повишава опасенията от разширяване на конфликта, съобщава Ройтерс, цитирано от News.bg.

Иранският министър на външните работи Абас Аракчи заяви, че атаките на страната му са приключили, но при нови провокации Техеран ще отговори с "по-силна и мощна" реакция.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди нападенията, включващи над 180 балистични ракети, като ги нарече "голяма грешка" от страна на Иран и обеща ответни удари. Според ирански източници, ракетните удари са били насочени към израелски военни бази в отговор на израелските атаки в Ливан и Газа.

САЩ заявиха, че ще работят с Израел, за да гарантират "сериозни последствия" за Иран. Президентът Джо Байдън определи иранската атака като "неефективна" и подчерта пълната подкрепа на Вашингтон за Израел.

Междувременно, ООН и ЕС призоваха за незабавно прекратяване на огъня и за спиране на насилието в региона.

Израел поднови бомбардировките си рано в сряда срещу южните предградия на Бейрут — крепост на подкрепяната от Иран групировка Хизбула, с поне десет въздушни удара по цели, свързани с организацията.

Големи кълба дим се издигаха от части на ливанската столица. Израел издаде нови заповеди за евакуация на района, който вече до голяма степен е опразнен след дни на тежки удари.

Генералният щаб на иранските въоръжени сили заплаши в изявление, разпространено от държавните медии, че всеки израелски отговор ще бъде посрещнат с "огромно унищожение" на израелската инфраструктура. Иран също предупреди, че ще атакува регионалните активи на всеки израелски съюзник, който се включи в евентуален ответен удар.

Страховете, че Иран и САЩ могат да бъдат въвлечени в регионална война, нарастват с ескалиращите израелски атаки срещу Ливан през последните две седмици, включително започналата в понеделник сухопътна операция там и на фона на продължаващите военни действия в Газа вече повече от година.

Във вторник иранските сили използваха хиперзвукови ракети "Фатах" за първи път, като 90% от тях успешно удариха цели в Израел, съобщиха от Революционната гвардия.

Говорителят на израелската армия, адмирал Даниел Хагари, заяви, че Централен и Южен Израел са понесли ограничени удари. Видео, разпространено от военните, показва училище в централния град Гадера, което е било сериозно повредено от иранска ракета.

Военноморските сили на САЩ изстреляха над 10 зенитни ракети-прехващачи срещу ирански ракети, насочени към Израел, съобщи Пентагонът. Великобритания заяви, че нейните сили са изиграли роля в "опитите за предотвратяване на по-нататъшна ескалация в Близкия изток," без да дава подробности.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.

Свързани новини