Отидете към основна версия

2 655 51

Израел може да рискува започването на пълномащабна война срещу Иран

  • иран-
  • израел-
  • война-
  • близкият изток-
  • ливан-
  • бейрут-
  • хамас-
  • хизбула-
  • джо байдън-
  • сащ

САЩ няма да подкрепят израелска атака срещу ирански ядрени обекти

Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ няма да подкрепят израелска атака срещу ирански ядрени обекти, пише "Гардиън", като се позова на изказване на американския президент Джо Байдън, и отбелязва, че той е казал това в момент, когато Вашингтон се опитва да смекчи отговора на Израел на ракетното нападение на Иран от вторник и да предотврати рязкото изостряне на конфликта, предаде БТА в прегледа на печата. "Отговорът ми е "Не", каза лидерът на САЩ пред журналисти.

Вестникът коментира, че на този фон израелският постоянен представител в ООН е предупредил, че ответните действия на страната му ще бъдат по-твърди, отколкото Техеран "може да си представи". Същия ден началникът на израелския Генерален щаб генерал-лейтенант Херци Халеви каза, че Израел разполага със "способностите да достигне и удари всяка точка в Близкия изток", действителност, за която враговете на Израел "скоро ще си дадат сметка". И докато Израел обмисля откриването на четвърти фронт срещу регионалните си противници, осем израелски войници бяха убити, а значителен брой - ранени при три сражения с ливанското шиитско движение "Хизбула", избухнали след най-мащабното израелско нахлуване в Ливан от войната с "Хизбула" през 2006 г., допълва "Гардиън".

"Индипендънт" също се спира на гибелта на осемте военнослужещи от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) и отбелязва, че пренеслите се по суша в Ливан боеве с "Хизбула" представляват ожесточаване на конфликта между Израел и ливанското шиитско движение. Изданието изтъква факта, че вчера Израел е нанесъл удар по сграда в бейрутския квартал "Башура", което е близо до ливанския парламент, докато на този фон "Хизбула" съобщи, че бойците на групировката твърдят, че са успели да унищожат три израелски танка "Меркава".

"Дейли Телеграф" отбелязва, че расте натискът вътре в самия Израел за нанасяне на решителен удар по иранската ядрена програма с оглед на мишените на иранския ракетен удар от вторник, сред които бяха централата на разузнавателната служба Мосад и няколко авиобази на ЦАХАЛ.

В тази връзка вестникът цитира изказване на Нафтали Бенет, популярния бивш израелски министър-председател и основен съперник на премиера Бенямин Нетаняху за гласовете на израелските избиратели, който призова Нетаняху "да унищожи иранския ядрен проект, всичките им големи енергийни обекти и да удари критично (тежко) този терористичен режим".

Но според анализатори по-вероятно е при израелския отговор да бъдат атакувани съоръжения като петролни рафинерии, пристанища, оръжейни складове и дори крехката водна инфраструктура на Иран, а не ядрени обекти. Според Байдън израелският отговор трябва да бъде "съразмерен", което изключва ударите по цели от ядрената програма. Както бе съобщено, израелският кабинет по сигурността е решил да предприеме преки военни действия срещу Иран, може би още в следващите няколко дни, допълва "Дейли Телеграф".

След ракетното нападение Израел може да е готов да рискува пълномащабна война с Иран, пише "Ню Йорк Таймс". Изданието отбелязва, че от години двете страни са избягвали прекия сблъсък, като Израел тайно е саботирал интересите на Техеран и е убивал негови представители, без да поема отговорност, докато Ислямската република е поощрявала съюзниците си да нападат Израел, а тя самата се е въздържала да го прави лично. Сега двете страни изглеждат готови да рискуват пряк, продължителен и изключително скъп конфликт. След като Израел нахлу в Ливан, за да противодейства на най-силния ирански съюзник "Хизбула" и след второто за по-малко от шест месеца иранско ракетно нападение срещу територията му, Израел изглежда готов да удари Ислямската република по по-мощен и твърд начин, отколкото го е правил преди, докато Иран обещава масиран отговор, ако Израел се реши на подобна стъпка.

"Ситуацията вече е друга", каза Йоел Гузански, бивш член на израелският Съвет за национална сигурност, отговарял за формирането на стратегията по иранския въпрос. "В Израел имаме консенсус - както сред военните, така и сред експертите по отбрана, анализаторите и политиците - че трябва да се отговори силово на иранското нападение." Много израелци вече нямат какво да губят - иранските опити да се ударят силно урбанизираните райони около Тел Авив са пресичане на граница, която Техеран не беше преминавал, дори и при ракетната си атака през април, чиято мишена бяха военновъздушни бази, а не цивилни зони.

Критиците често пъти имат навика да обвиняват Израел, че е основната причина за проблемите в Близкия изток, но според повечето израелци те самите са жертва на постоянни нападения от страна на иранските съюзници - най-вече на "Хамас" в Газа, хусите в Йемен и "Хизбула" в Ливан - и смятат, че не са направили достатъчно, за да се защитят. В резултат в Израел се засилват призивите да се потърси пълна отговорност на Иран за атаките на съюзниците му, дори и под заплахата от взривоопасна реакция.

Иран е уязвим за израелски контраатаки след ударите, които бяха нанесени на съюзниците му, разсъждава в редове за "Уолстрийт Джърнъл" главният кореспондент на изданието по външнополитическите теми Ярослав Трофимов. Той отбелязва, че оттук нататък за Иран няма добри опции с оглед на това, че Израел е неутрализирал два от най-силните съюзника на Техеран - "Хизбула" и "Хамас" - които в момента се борят за оцеляването си.

По този начин Ислямската република загуби един от основните стълбове на отбранителната си стратегия, което дава възможност на Израел да удари Иран, който Израел смята за най-опасния сред противниците си. САЩ и Г-7 предупредиха Израел да не напада ирански ядрени обекти, пише "Файненшъл Таймс". Изданието отбелязва, че западните официални представители се опасяват, че Вашингтон може да се окаже с недостатъчно влияние върху действията на Израел, докато на този фон те се опитват да предотвратят изостряне на регионалния конфликт.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини