Отидете към основна версия

972 38

Макрон изрази загриженост за отклоняването на Грузия от европейската ѝ траектория

  • грузия-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • европейска траектория

Франция ще следи внимателно предстоящите парламентарни избори в Грузия

Снимкa: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление, че Грузия се отклонява от своята европейска траектория и предупреди, че Франция ще наблюдава с внимание предстоящите парламентарни избори в страната на 26 октомври, съобщи Франс прес, цитирано от БТА.

По време на среща с грузинската президентка Саломе Зурабишвили в Елисейския дворец, Макрон подчерта, че Грузия е отбелязала негативно развитие през последните месеци, включително приемането на закон, който отклонява страната от европейския ѝ път и е довел до забавяне на процеса на присъединяване към Европейския съюз.

Спорният закон, който ограничава правата на ЛГБТ общността, беше обнародван от председателя на грузинския парламент, въпреки отказа на президент Зурабишвили да го подпише. Това е вторият закон, ограничаващ гражданските свободи в Грузия, след приетия през юни закон за чуждестранното влияние.

Правителството на Грузия е критикувано за отклоняването от европейските си амбиции и сближаването с Русия, а Макрон подчерта, че Франция и европейските партньори ще следят условията на провеждането на изборите.

В същия ден Макрон проведе и среща с арменския премиер Никол Пашинян, по време на която призова за скорошно подписване на мирен договор между Армения и Азербайджан. Макрон изрази решимостта на Франция да подкрепя суверенитета на Армения и усилията за мир в региона.

Двете страни постигнаха напредък в преговорите, като вече има съгласие по 80% от точките на потенциалния договор за мир. Въпреки това, Азербайджан настоява за уредба на всички въпроси, преди да се подпише споразумението.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 28 гласа.

Свързани новини