Отидете към основна версия

1 008 37

7 октомври 2023 г. Хамас нападна Израел

  • хамас-
  • израел-
  • нападение

Стотици евреи бяха убити, отвлечени, изнасилени и поругани

Снимка: БГНЕС

На 7 октомври 2023 г. Хамас и няколко други палестински националистически войнствени групировки започнаха координирани въоръжени нахлувания от Ивицата Газа в южната част на Израел - първото нахлуване на израелска територия от Арабско-израелската война през 1948 г. насам.

Нападението съвпадна с еврейския религиозен празник Симчат Тора. Хамас и други палестински въоръжени групировки наричат нападенията операция „Потоп в Ал-Акса“, докато в Израел те са наричани „Черен шабат“ или „Клането на Симчат Тора“, а в международен план - „Нападенията на 7 октомври“.

Атаките поставиха началото на продължаващата война между Израел и Хамас.

Нападенията започват рано на 7 октомври с обстрел от най-малко 4300 ракети, изстреляни срещу Израел, и с нахлуване в Израел с превозни средства и парапланери.

Бойците на Хамас пробиха бариерата между Газа и Израел, атакуваха военни бази и избиха цивилни граждани в 21 общини, включително Беери, Кфар Аза, Нир Оз, Нетив Хаасара и Алумим.

Според доклад на ЦАХАЛ, който ревизира оценката за броя на нападателите, 6000 души от Газа са нарушили границата на 119 места и са навлезли в Израел, включително 3800 души от „елитните сили Нухба“ и 2200 цивилни и други бойци.

Освен това в доклада на ЦАХАЛ се посочва, че 1 000 жители на Газа са изстреляли ракети от ивицата Газа, с което общият брой на участниците от страна на Хамас е 7 000.

Общо са убити 1139 души: 695 израелски цивилни граждани (включително 38 деца), 71 чуждестранни граждани и 373 служители на силите за сигурност.

364 цивилни граждани бяха убити, а много повече бяха ранени, докато посещаваха музикалния фестивал „Нова“.

Най-малко 14 израелски цивилни граждани бяха убити при използването на директивата „Ханибал“ от страна на ЦАХАЛ.

Около 250 израелски цивилни граждани и войници бяха отведени като заложници в Ивицата Газа, живи или мъртви, сред които 30 деца, с обявената цел да принудят Израел да ги размени за хвърлени в затвора палестинци, включително жени и деца. 97 от тях все още са заложници една година по-късно, като се смята, че приблизително една трета от тази група вече е мъртва.

Съобщава се за десетки случаи на изнасилвания и сексуални посегателства, но представители на Хамас отричат участието на техни бойци.

Разследване на Би Би Си разкри, че подготовката за нападението е започнало през 2018 г., когато всички въоръжени групи в Газа минават под единно командване. Практическите тренировки започват през 2020 г. десетки бойци са обучени в специално изградени за целта терени в различни части на Газа.

Правителствата на 44 държави осъдиха нападението и го определиха като тероризъм, а някои арабски държави и държави с преобладаващо мюсюлманско население обвиниха израелската окупация на палестинските територии като основна причина за нападението.

Хамас заяви, че атаката му е в отговор на продължаващата израелска окупация, блокадата на ивицата Газа, разширяването на незаконните израелски селища, нарастващото насилие от страна на израелските заселници и неотдавнашната ескалация.

Денят беше определен като най-кървавия в историята на Израел и „най-смъртоносния за евреите след Холокоста“ от много личности и медии на Запад, включително от президента на САЩ Джо Байдън.

Нападението предизвика най-силния отговор на Израел от десетилетия насам, като Израелските сили за отбрана (IDF) започнаха въздушни удари и сухопътна инвазия, целящи да ликвидират Хамас и неговите способности, които продължават и до днес.

Ивицата Газа, която е управлявана от Хамас от 2007 г. насам и е под израелска блокада от близо две десетилетия, претърпя мащабни разрушения, а инфраструктурата ѝ беше силно повредена. От началото на войната досега са загинали около 42 000 души, а поне 98 0000 са ранените, предаде АФП.

Агенцията се позова на данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването. Хуманитарната ситуация в Газа е достигнала катастрофални нива, като жителите на Газа са изправени пред огромен недостиг на храна, разпространение на болести и разселване на 1,9 млн. души.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини