Отидете към основна версия

2 713 114

Зеленски: Продължаваме натиска върху руските войски в Курска област

  • украйна-
  • вусия-
  • володимир зеленски-
  • курска обраст

Френският президент Еманюел Макрон ще посети днес тренировъчен полигон в Източна Франция, където се обучава украинска армейска бригада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските сили поддържат необходимия натиск върху руските войски в Курска област, където Киев предприе масово нахлуване през август, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сраженията в Курска област продължават вече трети месец и ние поддържаме необходимия натиск върху Русия в този сектор", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение след среща с висши командири от украинската армия.

Украинските сили превзеха десетки села в руската Курска област, намиращата се на границата с Украйна, въпреки че според Москва част от територията вече е била отвоювана. Междувременно руските сили постигат напредък в райони в украинската Донецка област, което е и основният фокус на руската военна кампания в Украйна.

По думите на Зеленски Украйна трябва да си осигури и разположи модерни ракети и да постигне по-бързи резултати с тях на бойното поле.

След пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Украйна поиска от западните си партньори, главно от САЩ, да доставят сложни ракети с голям обсег.

Тя също така се съсредоточи върху бързото развитие на вътрешната оръжейна промишленост. Голяма част от вниманието е насочено към безпилотните летателни апарати, като миналата година Зеленски призова през 2024 г. да бъдат произведени 1 милион такива апарата, но официални лица подчертаха и значението на разработването на ракети.

Френският президент Еманюел Макрон ще посети днес тренировъчен полигон в Източна Франция, където се обучава украинска армейска бригада за водене на бойни действия, съобщи Елисейският дворец, цитиран от АФП и БТА.

Държавният глава обяви през юни, по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Франция по случай 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, че Франция ще обучи и снабди с бойна техника цяла бригада.

Той ще посети „военен лагер в източната част на Франция“, където френската армия е започнала обучението на 2300 украински войници, съобщи президентството, без да дава повече географски подробности от съображения за сигурност.

Там ще бъдат още министърът на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню и украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

„Целта е да се използва обещаното на украинците оборудване и предоставеното им обучение, за да се създаде бригада, която е „годна за война“ и следователно способна да участва в бойни действия“, заяви представител на Елисейския дворец. „Целта е бригадата да бъде готова за фронта веднага след като приключи обучението“, добави той. Според документ, разпространен от президентството, обучението ще продължи два месеца (октомври-ноември).

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: