Отидете към основна версия

1 993 121

Макрон инспектира украинските войски

  • украйна-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • русия-
  • война-
  • войници

Украинската бригада, която Макрон посети, се подготвя и въоръжава от Франция за разполагане на фронтовата линия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският президент Еманюел Макрон инспектира обучението на украинските войски във военен лагер в Източна Франция, като демонстрира подкрепа за Украйна, докато западните ѝ съюзници обмислят плана за победа, подкрепян от украинския президент Володимир Зеленски, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Украинската бригада, която Макрон посети, се подготвя и въоръжава от Франция за разполагане на фронтовата линия срещу руската инвазия. От съображения за сигурност канцеларията на Макрон заяви, че конкретното местоположение на базата не може да бъде съобщено.

Френски военнослужещи обучават 2300 украински войници в базата, като ги учат как да използват и поддържат доставените от Франция оръжия и ги подлагат на условия, подобни на бойните, със стрес, шум и дронове. За първи път Макрон се среща с някои от 15-те хиляди украински войници, които Франция е обучила след започналата през февруари 2022 г. пълномащабна руска инвазия.

Новата украинска бригада № 155 в крайна сметка ще бъде съставена от 4500 военнослужещи. От тях 2300 се обучават във Франция, формирайки три пехотни батальона, плюс инженери, артилерийски екипи и други специалисти. Другите батальони на бригадата ще бъдат обучени от Украйна, за да достигне общата численост на подразделението.

Франция също така оборудва бригадата с набор от оръжия и предоставя обучение за използването и поддръжката им. От кабинета на Макрон съобщиха, че бригадата ще получи 128 бронетранспортьора, 18 артилерийски установки "Цезар“ и 18 леки танка AMX, както и противотанкови ракети "Милан“ и тежки камиони. Макрон е обещал военна помощ за Украйна на стойност до 3 млрд. евро през тази година, съобщиха от кабинета му.

В обучението на бригадата, адаптирано към фронтовите условия, в продължение на няколко месеца, участват около 1500 френски военнослужещи. Подновеният фокус на Макрон върху Украйна отразява и начина, по който променящата се политика във Франция отслаби влиянието му върху вътрешните работи. Решението му да свика изненадващи парламентарни избори през юни даде обратен ефект, като го остави с правителство на малцинството и засили позициите на опонентите му в парламента.

Инспектирането на обучаваните украински войски има за цел да подчертае, че влиянието на Макрон в областта на отбраната и външните работи остава до голяма степен непокътнато, посочва АП.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: